Ruska federacija nastavila da ulaže u Crnu Goru i pored uvedenih sankcija i otvorene neprijateljske politike zvanične Podgorice

0

Ruska federacija i njeni državljani svih prethodnih godina bili su jedni od najvećih investitora u Crnoj Gori, a javna je tajna da su državni zvaničnici Rusije pomogli referendum i blok za nezavisnu Crnu Goru zbog sopstvenih interesa, čime su dali ključan doprinos u realizaciji tog projekta. Interesantno je kako su vedete političke scene Crne Gore preokrenule svoju retoriku za samo nekoliko godina i nakon promovisanja teze „Nas i Rusa 300 miliona“ počeli da govore o NATO kursu države Crne Gore, “malignom uticaju Rusije“, a sve zarad njihovog ličnog interesa.

I pored radikalne promjene državnog kursa, Rusija je nastavila sa investicijama u Crnu Goru. Tako je, prema podacima koje je objavila Đukanovićeva “Pobjeda“, samo u prva četiri mjeseca ove godine Ruska federacija direktno investirala u Crnu Goru 41.6 miliona evra a od toga su građani Rusije uložili 20 miliona evra u kupovinu nekretnina. Opšte su poznate činjenice da su građani Rusije ti koji su najviše investirali na tržište nekretnina u Crnoj Gori, ali i da se opet sa druge strane sankcionišu i da se imovina pojedinaca zamrzava.

Prema zvaničnim podacima, Rusija i njeni državljani su ove godine čak investirala 15 miliona evra više nego u istom periodu 2021. godine što Crnu Goru definitivno stavlja na njihovu listu destinacija u koju žele investirati. Ipak, zbog „evro-atlantskog puta“ su crnogorskim zvaničnicima očigledno nepoželjne ruske pare, tako da i pored činjenice da Rusi i dalje nastavljaju sa investiranjem, isto tako i bivaju sankcionisani od strane zvanične Podgorice. Državljani Ruske federacije su od 1. februara do 9. juna ove godine osnovali 1.100 firmi u Crnoj Gori i to uglavnom iz IT sektora, a vlasnici su ili suvlasnici 18.906 nekretnina i 3.9 miliona „kvadrata“ zemljišta u 13 opština u Crnoj Gori.

Imajući sve ovo u vidu, neshvatljiva je politika zvanične Podgorice po pitanju odnosa sa Ruskom federacije. Poznato je da međunarodna diplomatska politika funkcioniše na pokušajima da se uspostavi što bolja bilateralna saradnja, što zvanična Moskva svakako i radi podstičući svoje građane da investiraju u Crnu Goru, dok zvanična Podgorica konstantno zabija nož u leđa svom istorijskom partneru. Istina, međunarodna zajednica to traži ukoliko Crna Gora želi da ostane na svom evropskom putu, ali međunarodna zajednica očigledno traži i da „junački Crnogorci“ budu prvi na liniji fronta protiv Rusije, dok oni pokušavaju da se sakriju i obezbjeđuju svoje građane. Crna Gora svakako igra po pravilima EU, a opet je i dalje intrigantno kako Rusi i dalje ne žele da odustanu od Crne Gore, već i dalje kontinuirano u nju ulažu ogroman novac.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.