Rusija upozorila na moguću katastrofu, koja se može dogoditi ukoliko Ukrajina, nastavi svojim potezima da granatira nuklearke

0

Ukrajinsko granatiranje nuklearnih objekata u Ukrajini može da dovede do katastrofe, slične Černobilju, izjavio je zamjenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Igor Višnevecki.

On je podsjetio da je ukrajinska vojska 5. avgusta gađala Zaporošku nuklearnu elektranu i upozorio da „taj incident može imati dalekosežne posljedice“.

– Situacija je veoma opasna. Ne znam kakve akcije još može da preduzme ukrajinska vojska ako ih ne zaustave. Može doći do katastrofe poput černobiljske, ali UN ćute – rekao je Višnevecki.

On je naglasio da je Zaporoška nuklearna elektrana najveća u Evropi u kojoj radi 12.000 ljudi.

Višnevecki podsjeća da je ranije pripremana posjeta službenika Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Zaporoškoj nuklearki, ali da „Sekretarijat UN nije koordinirao posjetu, nego je praktično osujetio“.

– To je urađeno, jer nije odgovaralo Kijevu i njegovim zapadnim sponzorima. Došla bi inspekcija i uvjerila bi se da je tamo sve u redu i da nuklearka radi kako treba, da su radnici na svojim mjestima – naglasio je on.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.