Rusija ne postavlja rokove za mirovne pregovore s Ukrajinom, očekuju dalju eskalaciju

0

Rusija ne postavlja nikakve rokove za održavanje mirovnih pregovora sa Ukrajinom, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

„Ne bih postavljao nikakve rokove niti određivao datume. Stav predsjednika je sasvim jasan – pregovori će se održati onda kada Ukrajina bude spremna za to“, rekao je Rudenko na platformi debatnog kluba „Valdaj“, komentarišući informaciju da Rusija i Kina očekuju pregovore o sukobu do kraja 2024. godine.

Komentarišući samit NATO-a u Vašingtonu, on je dodao da Moskva ne očekuje nikakva iznenađenja od njega.

„Ne očekujemo ništa od ovog samita. Pošto su sve ove odluke poznate i, nažalost, neće biti usmjerene na mirno rešenje ukrajinske krize, već na dalju eskalaciju onoga što se dešava u Ukrajini. Odluke koje se tamo donose neće dovesti ni do čega dobrog“, ocenio je on.

Diplomata je takođe naglasio da će Moskva preduzeti sve neophodne mjere da osigura bezbjednost u vezi sa odlukama koje će biti donijete na samitu NATO.

Samit NATO-a održava se u Vašingtonu od 9. do 11. jula u čast 75. godišnjice potpisivanja Severnoatlantskog ugovora 1949. godine. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je objavio da u Alijansi trenutno nema konsenzusa o prijemu Ukrajine, već se trenutno samo govori o približavanju Ukrajine bloku.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izneo je 14. juna nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao dijelova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila. Putin je kasnije naveo da predlog Rusije za rešavanje krize u Ukrajini neće zauvek stajati na stolu, kao i da je Rusija spremna da nastavi dijalog sa ukrajinskom stranom na bazi Istanbulskih i Minskih sporazuma.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.