Rusija bi mogla da preuzme francuske rudnike uranijuma u Nigeru?

0

Rusija nastoji da preuzme imovinu povezanu sa proizvodnjom uranijuma koju drži francuska kompanija pod državnom kontrolom, prenosi „Blumberg“ pozivajući se na neimenovane izvore.

Ruska državna nuklearna kompanija „Rosatom“ imala je kontakte sa vojnim vlastima Nigera u vezi sticanja imovine koju drži francuska „Orano SA“, kaže izvor „Blumberga“ iz Moskve.

Neimenovani zapadni diplomata je rekao je da su razgovori vjerovatno bili usredsrijeđeni na dozvole za rudarstvo. Niger je 2022. godine pokrivao oko četiri odsto svjetske proizvodnje uranijuma, prenosi taj portal.

Nakon puča u julu prošle godine u kom je zbačen prozapadni predsjednik Mohamed Bazum, Niger je ojačao bezbjednosnu saradnju sa Rusijom. To je otvorilo prostor i za veći angažman Rusije u drugim oblastima, uključujući rudarstvo.

Rusija pojačava svoje ekonomske, diplomatske i vojne veze sa Afrikom, uključujući i poslije puča u Nigeru, i oni vide ovaj dio svijeta kao stratešku priliku za ulaganja„, rekao je analitičar za nuklearna pitanja iz Berlina Mark Hibs, dodajući da Rosatom „diverzifikuje svoja ulaganja u uranijum u Africi“.

Navodi se da su razgovori ruske nuklearne kompanije i vlade u Nijameju i dalje u ranoj fazi, kao i da detalji razgovora nisu poznati.

„Orano“ ima većinski udio u kompaniji „Somair“, sada zatvorenom podzemnom rudniku „Kominak“ i projektu „Imouraren“, koji je suspendovan od 2015. godine, navodi se na njihovom veb-sajtu.

U „Oranu“ kažu da nisu upoznati sa navodnim pregorovima između ruskih kompanija i vlade Nigera, kao i da nastavljaju sa svojim aktivnostima u toj zemlji.

Vojni vođa Nigera Abdurahaman Tijani i drugi zvaničnici razgovarali su u nedjelju sa zamenikom ruskog ministra odbrane Junus-Bekom Jevkurovim o jačanju „bezbjednosne, odbrambene i ekonomske“ saradnje, navodi se u saopštenju vladajućeg Nacionalnog saveta za zaštitu domovine.

Delegacija iz Nigera je u martu prvi put prisustvovala forumu „Atomekspo“, vodećem događaju ruske nuklearne industrije koji se organizuje u Sočiju uz podršku „Rosatoma“.

Francuska se oslanja na Niger za čak 15 odsto svojih potreba za uranijumom kako bi proizvela gorivo za nuklearne reaktore, koji čine 65 odsto proizvodnje električne energije u zemlji, objavio je „Mond“ prošle godine, pozivajući se na „Orano“.

Cijene uranijuma dostigle su sedamnaestogodišnji maksimum, dijelom zato što je puč u Nigeru zaustavio izvoz iz te afričke zemlje.

Pentagon je u martu objavio da su američki zvaničnici putovali u Niger kako bi „iskazali zabrinutost“ zbog „potencijalnih veza“ te zemlje sa Rusijom i Iranom.

Kako navodi „Blumberg“, iako su odnosi Rusije i Francuske zategnuti zbog krize u Ukrajini, nuklearne kompanije iz te dvije države i dalje sarađuju u mnogim oblastima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.