EU traži načine da riješi problem zavisnosti od društvenih mreža

0

Evropske institucije proteklih su se godinu dana bavile pitanjem zavisnosti od društvenih mreža, pri čemu su regulatori EU-a prošlog mjeseca otvorili istragu protiv Mete, dok je Evropski parlament prošle godine predložio mjere u vezi dizajna platformi koji stvara zavisnost, prenosi Hina.

Sredinom maja regulatori Evropske unije objavili su kako će ispitati potencijalno izazivanje zavisnosti kod djece na društvenim mrežama Mete – Instagramu i Fejsbuku.

Evropska komisija je objavila kako Metine platforme možda „iskorištavaju slabosti i neiskustvo maloljetnika”, pri čemu može doći do stvaranja ovisnosti i štete mentalnom zdravlju.

Istraga se provodi u skladu sa Zakononom o digitalnim uslugama koji predviđa posebna pravila za kompanije s više od 45 miliona aktivnih korisnika u EU-u, odnosno za „vrlo velike internet platforme“.

Za “vrlo velike internet platforme” predviđena je kazna do šest posto globalnih prihoda u slučaju nepoštovanja odredbi Zakona o digitalnim uslugama.

Meta je odbacila optužbe, ističući da kompanija već “deset godina razvija više od 50 alata i politika” za zaštitu maloljetnih korisnika.

Uticaj na zdravlje

Druge evropske institucije bavile su se i ranije spomenutim pitanjem.

Tako je Evropski parlament u decembru prošle godine usvojio izvještaj o dizajnu internetskih usluga koji stvara ovisnost i zaštiti potrošača na jedinstvenom tržištu EU-a.

„Internet usluge koje stvaraju zavisnost mogu štetno uticati na ljude te dovesti do povećanog pritiska, stresa, lošeg spavanja, preopterećenosti informacijama, nedostatka koncentracije i stalnog odvraćanja pažnje”, navodi se u obrazloženju tog izvještaja.

“Mlade osobe i djeca, a posebno djevojčice, podložniji su simptomima usljed problematične upotrebe interneta, kao što su depresija i tjeskoba, ali i negativnom učinku na učenje, pamćenje i raspon pažnje“, dodaje se.

Kao što su u Evropskoj uniji regulirani duhan, igre na sreću i alkohol, jer mogu prouzrokovati zavisnost, tako je potrebno regulisati i dizajn internet usluga, istakli su euro-parlamentarci.

Tim su izvještajem europarlamentarci pozvali na ukidanje tehnika koje stvaraju ovisnost poput automatske reprodukcije sadržaja i beskonačnog pregledanja sadržaja.

Evropski parlament tada je zatražio od Komisije da zakonski reguliše pitanje dizajna platformi koji izaziva zavisnost.

Između ostalog, zatražili su od Komisije da „predloži digitalno ‘pravo na neometanje’  kako bi se osnažili potrošači tako da se sve opcije koje traže povećanu pažnju namjerno isključe i da se korisnicima dopusti da odluče da aktiviraju te opcije jednostavnim i lako dostupnim sredstvima, po mogućnosti uz priloženo obavezno upozorenje o mogućim opasnostima aktiviranja tih opcija učešća, nudeći korisnicima stvarni izbor i autonomiju, a da ih se pritom ne opterećuje prekomjernim informacijama“.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.