Rusi napali Kijev i Ljvov, Poljska aktivirala vazdušne snage!

0

Ruska vojska je danas pokrenula vazdušne napade na Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Ljvov, rekli su zvaničnici, što je navelo oružane snage susjedne Poljske da aktiviraju avione kako bi osigurala bezbjednost svog vazdušnog prostora u blizini granice.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na Telegramu da je u glavnom gradu Ukrajine došlo do nekoliko eksplozija nakon što su sistemi PVO uključeni u odbijanje napada, prenosi Hina.

Ukrajinske snage protuzračne odbrane uništile su desetak projektila koje je lansirala Rusija iznad Kijeva i u blizini glavnog grada, rekao je za Telegram Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave.

Preliminarne informacije pokazuju da nema žrtava niti veće štete kao rezultat napada, rekao je.

Rusija već danima silovito udara po Ukrajini u napadima koje zvanična Moskva prikazuje kao osvetu za ukrajinske napade tokom nedavnih predsjedničkih izbora.

Dronovi i projektili

“Već treće jutro prije zore ove sedmice, cijela je Ukrajina pod vazdušnom uzbunom i savjetuje se da se potraži zaklon”, objavila je američka ambasadorka Bridžet Brink na platformi „X“ rano jutros.

“Rusija nastavlja neselektivno lansirati bespilotne letjelice i projektile ne obazirući se na milione civila, kršeći međunarodno pravo.”

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

U velikom napadu na Ljvov, ruski projektili letjeli su blizu granice s Poljskom, izvijestio je ukrajinski Telegram.

“Poljski i saveznički avioni i su aktivirani, što može rezultirati povećanjem razine buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje”, rekle su poljske oružane snage na „X“-u.

Gradonačelnik Ljvova Andrij Sadovji rekao je na Telegramu da nije bilo napada na grad, ali je oko 20 projektila i sedam dronova lansirano na širu regiju Ljvova, gađajući “kritičnu infrastrukturu”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.