Kvalitetno šegačenje 83% građana Crne Gore sa programom „EVROPA SAD 2“!

0

Piše: Fidelity consulting

Prije neki dan je izašlo istraživanje da trećina građana Crne Gore misli da program „Evropa sad 2“ NE postoji. Dodatno, skoro četvrtina misli da će se realizovati za vrijeme mandata Vlade (4 godine), dakle NE do oktobra ove godine, kako je obećano.

Na koncu, čak 27% građana NEMA stav po ovom pitanju.

U prevodu – ogromna većina građana Crne Gore, njih 83%, sa punim pravom se šegači i poigrava na račun nepostojećeg programa koji obećava, da podsjetimo, kumulativno ispunjenje sljedećeg do oktobra ove godine:

1. 25% veće plate SVIM zaposlenima u Crnoj Gori
2. Minimalnu platu od 700 eura
3. Prosječnu penziju 600 eura
4. Punu zaposlenost
5. Radno vrijeme od 7 sati.

No, uprkos uvjeravanjima da program postoji, zanimljivo je sljedeće: samo dan prije ovog istraživanja, Vlada je usvojila dokument „Akcioni plan zapošljavanja za 2024. godine” u kome bukvalno piše sljedeće (pogledajte sliku):

1. Ciljana vrijednost NA KRAJU 2025. godine MINIMALNE PLATE iznosi 500 eura. Dakle, ne 700 eura u oktobru 2024. nego 500 eura na kraju 2025. godine!

2. Ciljana vrijednost NA KRAJU 2025. godine SMANJENJE OPTEREĆENJA TROŠKOVA RADA je ista kao na kraju 2023. godine i iznosi 20,4%. Dakle, doprinosi za PIO se NE SMANJUJU ni do kraja 2025. godine (nema povećanja plata kroz ukidanje/smanjenje doprinosa za fond PIO)!

3. Ciljana vrijednost NA KRAJU 2025. godine SMANJENJE STOPE REGISTROVANE NEZAPOSLENOSTI iznosi 12%. Dakle, nema ništa od OBEĆANE PUNE ZAPOSLENOSTI ni do kraja 2025. godine a kamoli do oktobra 2024. godine.

Znači, u operativnom dokumentu, koji se odnosi na ispunjavanje dijela bilbord obećanja zvani „Evropa sad 2“, BUKVALNO se indirektno priznaje da obećanja NEĆE BITI REALIZOVANA.

U prevodu, 83% građana Crne Gore je u pravu kada se šegači sa nepostojećim programom.

Nego, čujemo da je MMF tu i da demografsko modeliranje pokazuje neke zanimljive stvari, xoxo.

 

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.