Rogozin: Umjesto podsmijeha pametnije bi bilo zahvaliti se!

0

Nakon uspešnog lansiranja američkog svemirskog broda „Kru dragon“, ruskoj svemirskoj agenciji „Roskosmos“ su se samo podsmjevali, iako bi bilo primereno da se zahvale na „Sojuzu“, piše šef agencije Dmitrij Rogozin u svom članku za „Forbs“.

„Kada su naši partneri ipak uspjeli da izvedu uspješno testiranje, ništa nismo čuli osim šala i podsmeha na naš račun, iako bi bilo primereno da zahvale našem ‘Sojuzu’, sovjetskim konstruktorima i ruskim inženjerima koji su poslednjih godina nastavili da modernizuju taj najpouzdaniji svemirski brod sa posadom“, istakao je Rogozin.
Prema njegovim riječima, Rusija nije čula od Amerikanaca „nikakve riječi zahvalnosti ili profesionalne plemenite reakcije“.

Od 2011. godine pa sve do momenta lansiranja američkog svemirskog broda „Kru Dragon“, do Međunarodne svemirske stanice se moglo doleteti samo pomoću ruskih svemirskih brodova „Sojuz“. Rogozin je dodao da je na ruskoj kosmonautici ležala „ogromna moralna odgovornost pred čovečanstvom“.

„Isto kao što dela Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Ticijana nemaju cenu, jer su jedinstvene i predstavljaju ljudsko nasleđe, tako je i šansa koju je ‘Roskosmos’ pružio Amerikancima da sačuvaju mogućnost letenja do svemirske stanice – neprocenjiv“, napisao je Rogozin.

Šef ruske svemirske agencije je istakao da uspjesi Ilona Maska ne umanjuju zasluge ruske kosmonautike.

„Ilon Mask nije nama pokvario raspoloženje, nego svojim sunarodnicima iz kompanije ‘Boing’, jer su ih prestigli sa početkom testiranja letova. To je njihov rat, ne naš“, naglasio je Rogozin.

U Rusiji, dodao je, odavno funkcioniše nacionalni kosmički transportni sistem koji se stalno modernizuje. Ruska raketa će još dugo biti jedan od brendova zemlje, konstatovao je Rogozin.

„'Sojuz’ je naš kosmički ‘Kalašnjikov’ i potreba za njim je neosporna, iako se pojavio gigantski arsenal novih tipova streljačkog naoružanja koje je glamuroznije, ali ni približno pouzdano kao modeli velikih ruskih konstruktora“, napisao je on.
Rogozin je priznao da Rusija ipak malo kasni kada je reč o stvaranju nove tehnike. Prema njegovim riječima, jedan od zadataka njegovog tima je da kardinalno izmijene situaciju u svemirskoj industriji.

Krajem maja raketa-nosač „Falkon 9“ sa svemirskim brodom „Kru dragon“ lansirana je sa kosmodroma sa rta Kanaveral. To je prvo lansiranje astronauta sa američkog tla posle devet godina.

Predstavnik „Roskosmosa“ Anatolij Krasnikov rekao je da je ruska državna svemirska agencija „Roskosmos“ započela pregovore sa američkom Nacionalnom vazduhoplovnom i svemirskom administraciom (NASA) o uzajamnom obezbjeđivanju mjesta u svemirskim letelicama za letove na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.