Brnabić: Slušamo struku, nema političkih poena!

0

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da nema politike u odluci da je dovoljan jedan PSR test da bi se asimptomatski pacijenti smatrali zdravim, i dodala da ne vidi kako bi takva odluka mogla da donese političke poene ili da riješi situaciju s Crnom Gorom.

Brnabić je u Ivanjici, odgovarajući na pitanja novinara, kazala da su i druge zemlje tokom Covid 19 mijenjale i usklađivale metodologiju, kao i da je jedan negativan PSR test standard i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

“To da je naša metodologija bila najkonzervativnija možete vidjeti po brojevima. Jedan negativan PSR test je standard SZO i mi smo željeli da se uskladimo sa tim”, kazala je Brnabić, prenosi Tanjug.

Ona je naglasila da je to bio jedini razlog za donošenje te odluke, i da ne vidi kako bi ta odluka mogla politički da donese bilo kakav poen ili da riješi „situaciju sa Crnom Gorom“.

“Odluka Crne Gore je politička”, naglasila je Brnabić i dodala da smatra da „njihova odluka ne treba da se zasniva na broju zaraženih, već na nekim drugim stvarima koje su lakše provjerljive“.

Prema njenim riječima, broj zaraženih može da bude nula ako testirate nula ljudi.

“Nevjerovatno je da neka zemlja kao reper uzme broj zaraženih, a ne na primjer procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih, jer bi onda Crna Gora rekla da je Srbija odlična i možete da dođete da smo mi sjutradan prekinuli testiranje”, kazala je Brnabić.

U Srbiji je, kako je navela, i danas opet oko četiri hiljade testiranih ljudi i procenat zaraženih je ispod dva odsto što, smatra Brnabić, pokazuje ozbiljnost Srbije.

“To pokazuje i da mi slušamo struku, a ne da donosimo političke odluke u borbi protiv kovid-19”, ističe Brnabić.

Kako je kazala, najlakša politička odluka bila bi smanjiti testiranje što su, tvrdi Brnabić, svi drugi uradili.

“Ako pogledate danas zemlje koje žive od turizma, vi ćete vidjeti da ništa nemaju, odnosno imaju deset aktivnih slučajeva, nemaju novooboljelih. Da li mislite da je to realno? Svako ko misli da je to realno je glup ili lud”, poručila je Brnabić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.