Rjabkov: Rusija priprema vojni odgovor na razmještanje američkih raketa u Njemačkoj

0

Rusija priprema vojni odgovor na razmještanje američkih raketa u Njemačkoj, poručio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov na desetom Parlamentarnom forumu BRIKS-a. On je otkrio da, prema dosadašnjim podacima, sve ukazuje da se radi o kopnenim verzijama krstareće rakete „tomahavk“ i rakete SM-6.

„Bez nerviranja, bez emocija ćemo smisliti, prije svega, vojni odgovor na novu prIJetnju. Ove akcije su prvenstveno usmjerene na nanošenje štete bezbjednosti naše zemlje. Vojska se, nesumnjivo, već bavi tim pitanjem“, rekao je Rjabkov na temu raketa za koje su iz Pentagona rekli da će imati znatno veći domet od trenutnog kopnenog oružja u Evropi.

„Situacija (posle Hladnog rata) se drastično promijenila i ove akcije imaju za cilj, prije svega, da nanesu štetu bezbijednosti naše zemlje, bez obzira da li će to povećati šanse za neku vrstu pregovora u budućnosti ili će ih smanjiti do krajnje granice. Smatram da je ovo samo karika u eskalaciji, jedan od elemenata zastrašivanja, koje je danas gotovo glavna komponenta politike NATO-a i SAD-a prema Rusiji. Odredićemo kako ćemo odreagovati na miran, profesionalan način“, poručio je Rjabkov.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov istakao je danas da će američki kapaciteti za raketne napade sa teritorije Njemačke postati potencijalna meta ruskih snaga. On je upozorio da ovakvi koraci Vašingtona i Berlina predstavljaju pretnju po međunarodnu stabilnost, i ukazao da, dok se Rusija trudi da situacija u svijetu bude stabilna, Amerikanci se odlučuju za put militarizma.

Prošle nedjelje, predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija ima pravo da započne razvoj i proizvodnju raketnih sistema srednjeg i malog dometa  nakon povlačenja SAD iz Dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa 2019. godine i izjave da Vašington počinje da pravi ovakvo oružje. Predsjednik Rusije je istakao da je SAD ne samo već proizveo ove rakete, već ih je i „donio u Evropu“, gdje se koriste u vježbama.

Putin je podsjetio da je Rusija uvela moratorijum na razmeštanje ovakvih svojih sistema sve dok se isti ti raketni sistemi ne pojave u drugim regionima svijeta. Ambasador Rusije u SAD ocijenio je danas da će odluka Amerike loše uticati na privrženost Rusije ovom moratorijumu.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.