Rat na Bliskom Istoku: Od početka sukoba stradalo 29.000 Palestinaca

0

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas saopštilo je da je od početka sukoba u Pojasu Gaze u izraelskim napadima stradalo više od 29.000 Palestinaca , dok IDF tvrdi da je dosad stradalo 12.000 hamasovaca. Evropska unija, posle više napada Huta, pokrenula je pomorsku misiju za zaštitu slobodne plovide u Crvenom moru.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da 26 od 27 zemalja Evropske unije zahtevaju hitnu „humanitarnu pauzu“, koja će dovesti do održivog mira u Pojasu Gaze.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su od početka rata izvele više od 31.000 napada na položaje Hamase u palestinskoj enklavi, kao i na ciljave Hezbolaha u Libanu.
Izraelska vojska, takođe, tvrdi da je do sada ubijeno više od 12.000 hamasovaca, dok iz te palestinske grupe navode da je od početka sukoba stradalo dvostruko manje, oko 6.000 pripadnika Hamasa.

Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, navodi da je od 7. oktobra prošle godine u izraelskim napadima sradalo više od 29.092 Palestinca, dok je preko 6.000 njih povrijeđeno.

Rastu tenzije i u Crvenom moru.

Jemenski Huti saopštili su da su pogodili britanski teretni brod u Adenskom zalivu, ali i da su oborili američki dron na sjeveru Jemena.

Savjet Evropske unije je, tim povodom, reagovao pokretanjem pomorske misije za zaštitu slobode plovidbe u Crvenom moru i u Persijskom zalivu.

Za to vrijeme, predsjednik Brazila Lula de Silva proglašen je personom non grata u Izraela zbog izjave o Gazi, ali je naveo da se neće izviniti Tel Avivu zato što je izraelsku operaciju u palestinskoj enklavi uporedio sa Holokaustom.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.