Radna grupa za proširenje EU razmatraće danas Izvještaj o projceni privremenih mjerila (IBAR) za Crnu Goru

0

Na dnevnom redu je i Zajednička pozicija EU za poglavlja 23 i 24.

Radna grupa za proširenje EU razmatraće na današnjoj sjednici Izvještaj o projceni privremenih mjerila (IBAR) za Crnu Goru, objavljeno je na Savjeta EU.

Na dnevnom redu je i Zajednička pozicija EU za poglavlja 23 i 24.

Podsjećamo, Evropska komisija (EK) u procjeni ispunjavanja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 konstatovala da je Crna Gora, sveukupno, ispunila privremene standarde, dostigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primjeni pravnih tekovina EU.

Diplomate iz država članica EU su u skladu sa procjenom EK, izradile nacrt zajedničke pozicije da je Crna Gora, generalno gledano, ispunila privremene standarde. Tu poziciju treba da usvoje ambasadori država članica.

U nacrtu zajedničke pozicije za poglavlje 23 Komisija konstatuje da su dalji napori i dalje potrebni na svim nivoima, uključujući obezbjeđivanje da će neophodni administrativni i izvršni kapaciteti biti uspostavljeni prije pristupanja, i da se uspostavi solidna evidencija sprovođenja reformi sa dosljednim, konkretnim i ireverzbilnim rezultatima.

“Pitanja od posebnog značaja ostaju nezavisnost, odgovornost i djelotvornost pravosuđa, dalji konkretni rezultati u efikasnom sprečavanju i borbi protiv korupcije, uključujući korupciju na visokom nivou, i potpuno poštovanje i sprovođenje osnovnih prava i sloboda”, navodi se u dokumentu.

Skupština Crne Gore je usvojila 12 zakona potrebnih za dobijanje IBAR-a.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je juče donio ukaze o proglašenju 10 IBAR zakona. Dva zakona vratio je na ponovno odlučivanje.

“Kao što sam ranije najavio, iz razloga poznatih javnosti, vratio sam na ponovno odlučivanje Skupštini Zakon o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore, kojim se smanjuje kriterijum za izbor direktora RTCG-a sa važećih 10 na 5 godina radnog iskustva”, obrazložio je juče Milatović.

Smatra da se usvojenim rješenjem zanemaruje značaj javnog servisa i dovodi u pitanje njegova uredjivačka nezavisnost, posebno cijeneći stavove stručne javnosti o predmetnom pitanju.

Na ponovno odlučivanje Skupštini vratio je, kako navodi i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudovima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.