Mladen Mikijelj

Putin upitao kolege na samitu G20: Da li vas, pored Ukrajine, potresa to što se Gaza pretvorila u ogromno dječije groblje?

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, govoreći na vanrednom samitu G20, upitao svoje kolege da li ih uznemirava istrebljenje civila u Pojasu Gaze, ili to što se tamo u bolnicama krajnje ozbiljne operacije djeci rade bez anestezije.

„Da li vas potresa to što je sekretar UN rekao da se Pojas Gaze pretvorio u ogromno dječije groblje“, upitao je kolege koje su u govorima prije njegovog rekli da ih potresa „agresija Rusije u Ukrajini“.

Upitao je onda da li je dovoljno potresan krvavi puč u Ukrajini 2014. godine praćen ratom kijevskog režima protiv sopstvenog naroda u Donbasu?

„Da, ratna dejstva su uvijek tragedija konkretnih ljudi, porodica i država i moramo da razmislimo kako da je okončamo. Razumijem da ovaj rat i gubitak ljudi ne mogu a da ne potresaju“, potvrdio je Putin govoreći o sukobu u Ukrajini

Međutim, naglasio je da Rusije nikada nije odbila mirovne pregovore sa Ukrajinom.

„Ukrajina ih je odbila i još potpisala zakon kojim se konkretno zabranjuju pregovori sa Rusijom“, podsjetio je.

Rusija nije kriva za haos u svetskoj ekonomiji

Prema njegovim riječima, kolosalan stres koji doživljava svetska ekonomija je direktna posledica loše osmišljene makroekonomske politike nekih država.

„Ubrizgavanje triliona dolara i evra u privredu i bankarski sistem izazvalo je porast globalne inflacije i brz rast cijena hrane i energenata. Tu je srž problema. A ne pokušaji Rusije da ostvari pravdu u Ukrajini. Ne. Već akcije najvećih svjetskih ekonomija. A rezultat je povećanje ključnih kamatnih stopa. Zbog toga su, naravno, najviše stradale najsiromašnije zemlje“, objasnio je predsjednik Rusije.

Pojedine zemlje i dalje koriste nezakonita ograničenja trgovine i pristrasnu klimatsku agendu zarad jačanja sopstvene konkurentnosti, dodaje Putin.

Kako bi uništile konkurente, pojedine zemlje uništavaju transportne i logističke lance i međunarodne platne kanale, ali i služe se državnim terorizmom, dodaje on i podsjeća na eklatantni primjer ovoga – eksploziju gasovodna Sjeverni tok jedan i dva u Baltičkom moru.

Vraćamo obostrano korisnu međunarodnu saradnju

Rusija se zalaže za vraćanje otvorene i obostrano korisne međunarodne ekonomske saradnje, zasnovane na normama Povelje UN i principima kolegijalnog i uzajamnog poštovanja timskog rada.

„Neophodno je da povećamo ulogu ekonomija u razvoju u međunarodnim finansijskim institucijama, uključujući MMF i Svjetsku banku, i koristimo resurse ovih organizacija u interesu razvoja zemalja i regiona koji su zaista potrebni, a ne u oportunističke političke svrhe“, dodao je predsjednik.

Moskva je spremna da radi na rješavanju ovih gorućih problema, u okviru G20 ali i drugih međunarodnih institucija poput BRIKS-a, čija težina i uticaj raste i širi, dodaje Putin.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.