Putin sa liderom Tadžikistana: Odnosi na visokom nivou, mi smo glavni trgovinski partner Dušanbea

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas u Kremlju sa svojim tadžikistanskim kolegom Emomalijem Rahmonom. U uvodnom obraćanju, Putin je poručio da se ove godine ispunjava 30 godina od potpisivanja osnovnog sporazuma o prijateljstvu, pomoći i strateškoj saradnji dveju zemalja.

Odnosi dveju zemalja su na visokom nivou, Rusija je glavni trgovinski partner Tadžikistana. Čak 22,9 odsto trgovinskog prometa Tadžikistana vezano je za Rusiju, a Moskva je i jedan od najbitnijih partnera kada je riječ o investicijama, dodao je on.

Isporuka tadžikistanskih proizvoda u Rusiju raste velikim tempom, a posebno kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima, čiji je izvoz u Rusiju porastao za 67 odsto, rekao je još Putin.

Ruski lider je istakao da je kulturna saradnja na visokom nivou i zahvalio tadžikistanskom lideru za njegov lični doprinos dobrim rezultatima u toj sferi.

Kako je rekao, prošle godine je u toj zemlji otvoreno pet škola u kojim se nastava odvija na ruskom jeziku, a ove godine će biti izdvojeno i do 200 miliona za njihove udžbenike. Rusija će povećati i broj studenata iz Tadžikistana kojima će biti dozvoljeno da tokom 2024. i 2025. godine studiraju u Ruskoj Federaciji.

Takođe, Putin je podsjetio na planove o otvaranju centra za obuku talentovane dece Tadžikistana i ruskog pozorišta dramaturgije koje će dobiti ime po ruskom piscu Vladimiru Majakovskom.

Planovi će biti sprovedeni u djelo, zaključio je on.

Izuzetno su bitne i naše veze u sferi bezbjednosti, poručio je predsjednik Rusije, nagovestivši da je u tom kontekstu bitna tema Avganistan, o kojoj je siguran da će od tadžikistanskog kolege imati šta da čuje, budući da ta zemlja „jasnije osjeća“ šta se dešava u tom regionu.

Rusija i Tadžikistan su u stalnom kontaktu i zajedno usaglašavaju svoje pozicije, zaključio je ruski lider.

Tadžikistanski predsjednik se zahvalio ruskom lideru za topao prijem. Poručio je da mu je drago da je ponovo u Rusiji.

Istakao je i da se Tadžikistan zalaže za nastavak dijaloga i potvrdio da su trgovinske veze na visokom nivou. Takođe je, baš kao i Putin, pohvalio humanitarnu saradnju.

„Htio bih da danas da razgovaramo o našoj saradnji, ali i regionalnoj i međunarodnoj situaciji“, izjavio je on.

Kako su ranije prenijeli ruski mediji, lideri će razgovarati o ključnim pitanjima rusko-tadžikistanskih odnosa, kao i o perspektivama saradnje u okviru integracionih asocijacija, posebno ODKB i ŠOS.

Očekuje se da će biti potpisani i novi sporazumi, a Rahmon će biti nagrađen i ordenom „Za zasluge pred otadžbinom“ trećeg stepena. Nakon razgovora u uskom i proširenom formatu, predsjednici će uveče održati i neformalan razgovor za vrijeme večere.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.