Mladen Mikijelj

Rijeke vjernika iz Crne Gore i Srpske pješke krenule svom Svetitelju

0

Mladići iz Berana LJubiša Milošević (21) i Vaso Obradović (22), po Blagoslovu Igumana Danila Romanova i oca Evstatija, krenuli su sinoć na hodočašće pod manstir Ostrog.

Odvažni mladići su pješke krenuli iz Berana sinoć u 19.30 sat, da bi pod Ostrog stigli u subotu, javlja Radio Berane.

Nadahnuti vjerom u Boga, mladići su poručili da na hodočašće kreću spremni i dobrog zdravlja.

I iz Manastira Kosijerevo, kreće grupa vjernika na hodočašće Svetom Vasiliju.

Bogoljub Rakonjac iz Bijelog Polja na hodočašće Svetom Vasiliju Ostroškom.

Jutros oko 10 časova uz blagoslov svog parohijskog sveštenika krenuo je na hodočašće u manastir Ostrog.

Na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom iz Foče hodočasti 80 studenata

Osamdeset studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta krenulo je danas pješke iz Foče prema Manastiru Ostrog na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Hodočašće dugo 144 kilometra, preko Šćepan Polja, Plužina, Manastira Piva i Nikšića, trajaće četiri dana, a planirano je da studenti u Manastir Ostrog stignu u subotu, 11. maja, uoči praznika posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom.

Nikola Gavrić iz Doboja, student treće godine Bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški”, kaže da im je čast i zadovoljstvo da koračaju putem predaka, koji još od Svetog Save hodočaste mnoga sveta mjesta.

“Treća godina zaredom je kako idem. Put zna da bude težak, da bude dosta prepreka, povreda, lošeg vremena, ali uz Božiju pomoć se može sve postići, a najveći cilj je da se poklonimo svetitelju, da mu se pomolimo da se zauzme pred prestolom Božijim za sve nas, za srpski narod i za sav svijet”, rekao je Gavrić.

Fočanka Milica Ivković, student treće godine Medicinskog fakulteta, raduje se još jednom pohodu ka velikoj pravoslavnoj svetinji. Prvi put je učestvovala prošle godine.

“Osjećaj je nevjerovatan, svi bolovi i sva iskušenja, jednostavno kada uđeš, prođeš kroz kapiju manastira, sve to nestane, kao da ste u tom momentu izašli iz auta, tek stigli, potpuno odmorni, potpuno opušteni, nevjerovatno, nešto što stvarno svako treba da iskusi, što je riječima nemoguće opisati, koliko se god trudili i pokušavali. Prosto, jedan nevjerovatan osjećaj, meni najljepši u životu”, kaže Ivkovićeva.

Tradicionalno hodočašće Manastiru Ostrog iz Foče šestu godinu zaredom organizovao je Studentski parlament Studentskog centra “Boriša Starović”.

“Studenti su iz svih krajeva Republike Srpske- iz Zvornika, Bijeljine, Doboja, Banjaluke, Trebinja. Neki od njih prvi put učestvuju u hodočašću, što nam je drago, a još nam je draže što imamo i studenata koji su već išli i opet su se prijavili”, kaže predsjednik Studentskog parlamena Siniša Stojkić.

Na molitveni hod studenti su krenuli nakon jutrenja u Hramu Svetog Save, gdje su dobili blagoslov od protojereja stavrofora Dušana Andrića.

U obraćanju hodočasnicima, starješina svetosavskog hrama poručio je da Sveti Vasilije Ostroški svjedoči tajnu vaskrsenja Hristovog svojim netruležnim moštima, koje više od tri vijeka toče blagodat spasenja i blagodat Duha Svetoga, prenosi Radio Foča.

“Bilo kakvu žrtvu da činimo Gospodu, treba da je naša vjera na prvom mjestu, da to ne bude iz nekih avanturističkih pobuda, iz takmičarskog duha, već zaista da to bude sa vjerom i nadom u Gospoda, u život budućeg vijeka i u radost praznika kojem idemo u susret”, rekao je Andrić.

Veliku podršku hodočasnici su i ove godine dobili od Studentskog doma u Foči. Vršilac dužnosti direktora ove javne ustanove Božica Matović kaže da su se potrudili da im obezbijede hranu, pratnju, garderobu i prevoz u povratku.

“Četiri dana pješačenja nije nimalo lako. Ovo je velika žrtva naših studenata na čemu moramo da im budemo zahvalni”, rekla je Matovićeva.

U isto vrijeme, iz Foče je, u sopstvenoj organizaciji, krenula i grupa od 14 hodočasnika, među kojima je i više srednjoškolaca.

Neka im je sa srećom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.