Putin: Rizik od novih epidemija u svijetu je visok

0

Rizik od novih epidemija u svijetu je veliki, a na te izazove je posebno ranjiv afrički kontinent, koji treba da izgradi svoj medicinski, tehnološki i naučni potencijal, navodi se u poruci ruskog predsednika Vladimira Putina učesnicima prve rusko-afričke međunarodne konferencije o borbi protiv zaraznih bolesti.

„Rizik od novih epidemija i širenja već poznatih opasnih bolesti u svijetu i dalje je veoma visok. Afrički kontinent je posebno ranjiv na te izazove i treba da ubrza širenje medicinskih, naučnih i tehnoloških kapaciteta za zaštitu stanovništva od raznih infekcija. Rusija je, sa svoje strane, spremna za najaktivniju saradnju u tom važnom sektoru zdravstva“, navodi se u poruci koju je pročitala šefica Rospotrebnadzora Ana Popova.

Predsjednik Ruske Federacije je podsetio da program pomoći afričkim zemljama u oblasti sanitarnog i epidemiološkog blagostanja, započet 2023. godine, predviđa nabavku 10 mobilnih laboratorija sa visokim stepenom zaštite, obuku više od 350 afričkih specijalista, kao i niz zajedničkih naučnih istraživanja.

Putin je takođe poželeo dobrodošlicu svim učesnicima konferencije, napomenuvši da se događaj održava radi razvijanja inicijativa koje su iznete po rezultatima drugog samita Rusija-Afrika, održanog 2023. godine u Sankt Peterburgu.

„Učesnici konferencije, predstavnici nadležnih državnih resora i službi, lekari, epidemiolozi, mikrobiolozi iz dvadesetak zemalja nesumnjivo će moći da razmene stručna znanja i iskustva u prevenciji i reagovanju na pojavu zaraznih bolesti. Uveren sam da će takav zajednički rad biti produktivan i da će služiti zaštiti zdravlja stanovnika afričkog kontinenta“, istakao je Putin i poželeo uspeh učesnicima konferencije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.