Pusić „uvijek objektivna“: Da je inicijativa o Rezoluciji genocida Jasenovcu pokrenuta u dobroj namjeri, ja ne bih imala nikakav problem s tim

0

Predlog rezolucije o Jasenovcu, koji su 43 poslanika partija crnogorske parlamentarne većine nedavno predali u skupštinsku proceduru, nije donesen radi odavanje počasti stradalima, već da bi se trgovalo žrtvama, odnosno da bi se umanjila i relativizovala rezolucija UN o genocidu Srebrenici, poručila je nekadašnja ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić u razgovoru za „Glas Amerike“.

Po njenim riječima, Hrvatska ne negira Jasenovac već „bez obzira ko vodi vladu, ko je predsjednik države, hrvatsko vođstvo svake godine odaje počast žrtvama Jasenovca, ne povezuje se i ne opravdava ustaški režim niti pojedine ustaške vođe“.

Stoga, kako je rekla, da je pomenuta rezolucija donijeta zarad sjećanja na žrtve, ne bi bilo problema.

„Da je inicijativa o Rezoluciji o Jasenovcu u crnogorskoj Skupštini pokrenuta u dobroj namjeri, ja ne bih imala nikakav problem s tim, jer zašto se ne bi komemorirale žrtve kojima se i u Hrvatskoj odaje počast svake godine. Očito je, međutim, da je to pokrenuto ne da bi se komemorirale žrtve, već da bi se trgovalo žrtvama, odnosno da bi se umanjila i relativizovala rezolucija UN o genocidu Srebrenici“, rekla je Pusić.

Iako su svake godine odaje počast žrtvama u Srebrenici, i to samo muslimanskim (srpske niko ne pominje), „objektivna“ Pusić, ipak, smatra da UN treba da usvoji Rezoluciju o Srebrenici.

Uz to je istakla i da će crnogorska rezolucija o Jasenovcu negativno uticati na odnose Hrvatske i Crne Gore, dok se takav potez već odražava na crnogorski put ka EU.

„Podnošenje rezolucije o Jasenovcu u crnogorskoj skupštini već se reflektuje na evropski put Crne Gore, bez obzira na Hrvatsku. To pokazuje da je Crna Gora neka vrsta političkog vazala Srbije. To je već sasvim očito“, navela je Pusić.

Prema njenim riječima, oni koji su inicirali donošenje rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore „nisu posebno ni zainteresovani za odnose između Crne Gore i Hrvatske, a sigurno nisu zainteresovani da Crna Gora uđe u EU“.

„To se sad i vrlo jasno vidi“, ocijenila je Pusić i dodala da smatra da su „oni koji su pokrenuli rezoluciju o Jasenovcu protiv ulaska Crne Gore u EU, tako da ih to naročito i ne brine“.

„Zato nema nikakvog razloga za posebnu dobronamjernost s hrvatske strane u odnosima sa Crnom Gorom kada se crnogorske vlasti tako ponašaju“, zaključila je Pusić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.