Probali da udare šamar Srbiji pa se sapleli: Da neće Petar Stano da izbaci Mađarsku iz EU jer ta država sa kičmom neće glasati za Rezoluciju o Srebrenici?

0

EU nije jedinstvena po pitanju rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, tako da portparol EK Petar Stano ne može da govori u ime cele Unije. Njegove riječi da „za one koji negiraju i relativizuju genocid nema mjesta u Evropi“ zvuče kao pokušaj ucjene Srbije, ali da li to znači i da će EU izbaciti Mađarsku koja neće glasati za rezoluciju.

Ovo je i odgovor, i pitanje profesora Stevice Deđanskog, predsjednika Centra za razvoj međunarodne saradnje, na riječi portparola Evropske unije Petera Stana da je stav Brisela o „genocidu“ u Srebrenici jasan.

Pokušaj ucjene Srbije

Deđanski smatra da je riječ o kontradiktornoj izjavi jer se mišljenja o pitanju Srebrenice razlikuju od države do države, čak i kad su dio Evropske unije.

„Naravno da je ovo udar na Srbiju ali i to će im se obiti o glavu jer vidjeli ste izjavu mađarskog ministra spoljnih poslova Petra Sijarta koji je rekao da Mađarska neće glasati za rezoluciju o Srebrenici. Tako da to što Stano priča su vjerovatno njegove poslednje izjave jer posle evropskih izbora to će vjerovatno biti daleka prošlost,“ kaže Deđanski za Sputnjik.

On podsjeća da u Evropskoj uniji ne postoji jedinstven stav po pitanju ove rezolucije ali i po mnogim drugim pitanjima, prije svega kosovskog.

„Oni su kao rogovi u vreći i ja ne bih pretjerano davao pažnje niti zazirao od izjava trenutnog evropskog portparola. Ali u krajnjem slučaju ako budemo morali da biramo između Kosova i Metohije i toga da prihvatimo da nas neko proglašava za genocidan narod da bismo ušli u EU – ne moramo nikada ni da uđemo u EU“, ocjena je sagovornika Sputnjika.

Deđanski u isto vrijeme ukazuje na činjenicu da Stano vjerovatno podiže retoriku i zbog izbora koji predstoje u EU jer se ne zna ko će doći na tu poziciju u narednom periodu.

Da li će i Mađarsku da izbace?

„Oni sebi prave neke pozicije ovakvim izjavama za neke svoje buduće političke karijere jer u suštini njih ne zanima ništa sem toga. Naravno, sve zavisi i od toga ko je od njih iz koje države pa se shodno tome i ponašaju. U suprotnom, po ovom stavu Petra Stana, oni bi onda iz EU morali da izbace i Mađarsku i sve one koji imaju isto mišljenje kao Mađari. Tako da se i po ovome vidi koliko je ova izjava, zapravo, smiješna,“ kaže Deđanski.

Stano je inače, rekao da nema sumnje da je u Srebrenici bio genocid i da to nije pitanje mišljenja već odluka Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, suda u Hagu i Međunarodnog suda pravde koji su, kaže Stano, jasno naveli 2007. da je bio počinjen genocid u Srebrenici.

On je pojasnio da „EU neće tolerisati bilo koga među svojim članovima i akterima ko pokušava da negira ili relativizuje genocid, ili pak slavi ratne zločince“.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.