Mladen Mikijelj

Prijava protiv Brđanina „putovala“ više od tri mjeseca

0

Prekršajna prijava protiv bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina kompletirana je tek prethodne sedmice, kada je podnesena Sudu za prekršaje u Podgorici.

Prijavu protiv njega podnio je Odbor za bezbjednost i odbranu zbog toga što se krajem decembra nije pojavio na sjednici tog skupštinskog radnog tijela.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković odmah je najavio da će podnijeti prekršajnu prijavu protiv Brđanina. Na toj sjednici razmatrani su izvještaji o radu policije, koji nijesu usvojeni. Na osnovu tog zaključka odbora uslijedio je zahtjev za smjenu Brđanina, koji je Vlada usvojila.

– Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zaprimljen je u ovom sudu dana 3.4.2024.godine, te su stoga formirani spisi predmeta poslovne oznake PP br.3628/24-19 i isti su dodijeljeni u rad sudiji Sonji Pepeljak – odgovorili su „Danu“ iz kabineta predsjednice Suda za prekršaje.

Laković je tom mediju pojasnio da je Sud za prekršaje od odbora tražio određene dodatne podatke, koje su oni potom tražili od Ministarstva unutrašnjih poslova i proslijedili ih sudu prošle nedjelje.

Na dan održavanja sjednice odbora, Brđanin je medijima dostavio saopštenje u kojem je naveo zašto neće prisustvovati razmatranju posebnog izvještaja Uprave policije o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za period 1. januar – 15. maj 2022. godine i 15. maj – 23. novembar 2022. godine.

– Razlog zbog kojeg cijenim da moje prisustvo nije potrebno na današnjoj sjednici odbora leži u tome što je iz brojnih javnih nastupa političara prethodnih dana jasno da su političke partije, umjesto nadležnog Odbora za bezbjednost, na bazi njima poznatih kriterijuma, već donijele svoj sud o izvještajima koji su danas na dnevnom redu – istakao je Brđanin.

Kako je dodao, cjelokupnoj javnosti krajnje je očigledno da, suprotno Poslovniku Skupštine Crne Gore, Zakonu o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane i Zakonu o unutrašnjim poslovima, cilj razmatranja izvještaja nije parlamentarni nadzor Skupštine nad radom policije.

– Da se zaista radi o parlamentarnom nadzoru, on bi bio izvršen pravovremeno, budući da se polugodišnji izvještaji dostavljaju odboru 1. juna i 1. decembra tekuće godine, kako bi ih razmotrio do kraja redovnih zasjedanja. Odboru, ali i javnosti, poznato je i da je Skupština neblagovremenim razmatranjem prihvatila ove izvještaje, kako to i proizilazi iz presude Upravnog suda Crne Gore U.br. 12564/2023 od 7. 11. 2023. godine – naglasio je tadašnji direktor policije.

Ocijenio je da posrijedi nije parlamentarni nadzor, što proizilazi i iz tajminga u kojem se izvještaji stavljaju na dnevni red, odnosno činjenice da je sjednica odbora zakazana svega nekoliko dana nakon što je po sudskoj presudi, nakon druge nezakonite smjene, vraćen na poziciju direktora Uprave policije.

Brđanin je nedavno predao novu, treću tužbu protiv Vlade zbog odluke o njegovoj smjeni. Upravni sud je usvojio prve dvije, ocjenjujuće odluke Vlade kao nezakonite i naloživši da se Brđanin vrati na čelo policije. Nakon nove odluke o smjeni, Brđanin je ponovo tužio Vladu.

Kako se navodi u tužbi, postupanjem tužene (Vlada) došlo je i do kršenja člana 6 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, jer Evropski sud za ljudska prava dosljedno naglašava da postoji obaveza izvršne, zakonodavne i svake druge državne vlasti, bez obzira na njen nivo, da poštuju i pridržavaju se presuda i odluka sudova, čak i kada se s tim odlukama i presudama ne slažu.

Brđanin u tužbi tvrdi da je postupanjem Vlade, a prethodno i Odbora za bezbjednost i odbranu aktuelnog skupštinskog saziva, narušen princip, odnosno načelo pravne sigurnosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.