Mladen Mikijelj

Preživjeli logoraši o strahotama Jasenovca: Ustaše odvajale djecu od majki

0

Preživjeli logoraš iz Jasenovca Slavko Milanović, koji je danas u Donjoj Gradini prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, izjavio je da je kao šestogodišnje dijete, dok je bio u Jasenovcu, vidio ciglanu, a da je iz majčinih priča saznao da su u toj ciglani živi ljudi gurani u vrelu peć i na taj način ubijani.

Milanović je naveo da je bio u dijelu logora prema istoku, na poljani, pod vedrim nebom, da su logoraši ležali jedan do drugog, a da su ustaše izjutra odvajale djecu od majki.

Prema riječima Milanovića, majka je njega i sestru pokrivala starim krpama i sakrivala ih dok ustaše prođu i tako su ostali sa majkom.

Dobrila Kukolj, koja je takođe preživjela Jasenovac, izjavilla da je Gradina za nju najveći grad mrtvih i navodi da su njen otac i tri strica, koji su sa Sajmišta vraćeni u Jasenovac, okončali život u Gradini.

Kukolj je rekla da je utvrdila da su oni poklani.

U spomen području Donja Gradina, najvećem stratištu Nezavisne Države Hrvatske, dijelu koncentracionog logora Jasenovac, danas se održava komemoracija i obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.