Premijer Gruzije: Imam dokaze da mi je evropski komesar prijetio atentatom

0

Premijer Gruzije Irakli Kobahidze je spreman da predoči dokaza o tome da mu je jedan od evropskih komesara zaprijetio da će proći kao premijer Slovačke Robert Fico na koga je izvršen atentat.

– Prijetili su i drugima, između ostalog, i sudbinom slovačkog premijera. Ako je bilo koja država zainteresovana, spreman sam da u svrhu istrage pružim relevantne informacije i podijelim dokaze – rekao je gruzijski premijer.

Kobahidze je ranije rekao mu je jedan od evropskih komesara tokom telefonskog razgovara zaprijetio da će proći kao premijer Slovačke.

Nakon toga se oglasio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i potvrdio da je atentat na Fica bio tema njihovog razgovora, ali da njegova izjava nije prijetnja, već fraza „izvučena iz konteksta“.

Podsjećamo, slovački premijer ranjen je u pucnjavi poslije sjednice vlade u gradu Handlova, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave, nakon čega je u veoma teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, gdje je imao nekoliko operacija.

S druge strane, Gruzija se suočava sa pritiskom zapadnih zemalja koje su uputile otvorene prijetnje Tbilisiju gdje je nedavno usvojen zakon o stranim agentima.

Taj zakon je trn u oku zapadnom svijetu koji ga je nazvao „ruski zakon“, aludirajući na sličan propis koji je u Rusiji na snazi od 2012. godine. Međutim, malo ko od njih pominje da zakon gotovo identičnog imena postoji i u SAD, i to još od 1938. godine, kao i da se usvajanje takvog propisa razmatra i u Evropskoj uniji.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je višesmjernu reviziju saradnje sa Gruzijom, a Vašington je obećao i novu politiku o viznim ograničenjima.

Vladajuća partija Gruzije nazvala je odluku SAD komičnom i bez presedana i istakla da politika ucjena i prijetnje ne odgovara duhu strateškog partnerstva.

EU je obećala da će zamrznuti zahtjev republike za članstvo u Uniji.

Moskva sa svoje strane upozorava da Zapad pokušava da sprovede novi „Majdan“ u Gruziji do oktobra, kako bi stvorio novi izvor tenzija na ruskoj granici, prenosi RT Balkan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.