PREGLED NEDJELJE portala BORBA: Približavanje PES-a i DPS-a, burni skupštinski odbori, tenzije na Kosmetu eskalirale…

0

Portal BORBA i ove nedjelje donosi pregled najvažnijih vijesti koje su obilježile sedmicu za nama.

Uz izvinjenje našim čitaocima, moramo napomenuti da je naš portal početkom nedjelje doživio salvu hakerskih napada iz nepoznatih izvora koji su moguće povezani sa našim serijalom objavljivanja dokumentacije odbrane predsjednika opštine Budva Mila Božovića.

Stoga, naša redakcija će od sjutra krenuti sa novim serijalom, a koji se tiče dobro poznate tematike u Crnoj Gori – šverca cigareta.

O tome kako je tekao šverc cigareta od 90-ih godina, kako se proširio, te kako je došlo do ubistava glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića i urednika Nacionala Iva Pukanića, govorio je predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera bivšeg Demokratskog fronta Nebojša Medojević u emisiji Kontroverza na ADRIA televiziji.

Stoga, baš kao i za šverc kokaina, naša redakcija će, zbog važnosti ove teme, prenijeti Medojevićevo gostovanje. U nastavku pročitajte pregled vijesti koje su obilježile sedmicu za nama.

Drugi se čitaju, BORBI se vjeruje!

Političko njuškanje PESa i DPSa

Sedmicu za nama obilježilo je opipavanje terena predstavnika Demokratske partije socijalista i odgovori Pokreta Evropa sad o potencijalnoj saradnji ove dvije političke partije.

Sve je počelo kada je poslanik DPS-a Nermin Abdić kazao da ne bi rekao da je DPS nepoželjan partner Pokretu Evropa sad.

“Bez obzira na izjave pojedinih visokih zvaničnika PES-a. Mislim da u Crnoj Gori treba konačno da dođe vrijeme političke kulture, političkog dijaloga, uvažavanje jedni drugih i tu čestitku doživljavam upravo kao odraz političke kulture”, kazao je Abdić.

Ova izjava izazvala je reakciju druge strane gdje je funkcioner PES-a Tihomir Dragaš izričito odbacio ovakve mogućnosti. Dragaš navodi da im ne može biti poželjan neko ko je (bio) političko krilo mafije.

„Neko u čijim redovima imamo djelovale svojstveno OKG. Neko čije mlade snage ne prave otklon od prethodnika. Takav DPS ne može biti poželjan partner za PES – naprotiv!“, istakao je Dragaš.

I poslanik PES-a Darko Dragović je reagovao na ove navode i kazao da dok god DPS bude izmišljao razne neprijtelje i izdajnike kako bi sakrio svoje nesposobnosti i slabosti, dok god bude pokušavao da pod plaštom borbe za građanske vrijednosti potpiruje nacionalne i vjerske podjele, dok god ne napravi jasan otklon od mafije i svih nepočinstava ranijeg rukovodstva, neće imati koalicioni kapacitet ni za skupštinu stanara stambene zgrade.

A da postoje mimoilaženja u DPS-u povodom potencijalne koalicije sa PES-om potvrdio je i portparol te stranke Miloš Nikolić koji je saopštio da kleronacionalistima iz Pokreta Evropa sad (PES), poput Tihomira Dragaša i Darka Dragovića, DPS kao, kako tvrdi, „građanska i proevropska partija“, i ne može biti prihvatljiva.

„Zbog toga i biraju koalicije sa onima kojima su proslave u Banjaluci domet spoljne politike, a koji u slobodno vrijeme orgijaju uz pjesmu ‘kukaju Turci, leleču bule’“, napisao je Nikolić na Tviteru.

Sve se završilo sa ponovnim navodom, ovog puta predsjednika DPS-a, da postoji mogućnost o saradnji ukoliko Spajić bude želio da se „unormali“. Interesantno je da pojedini funkcioneri, pa i sam premijer Milojko Spajić ćuti po ovom pitanju.

FOTO: PES i DPS

 

Burno na Odborima uoči sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu: Afera Do Kvon ponovo u žiži javnosti!

Burno je bilo na sjednici Ustavnog odbora između ministra pravde Andreja Milovića i poslanika URE Filipa Adžića. Tema je naravno bila afera Do Kvon ali i nedavna afera oko izručenja turskog državljanina Binalija Čamgoza kog potražuje Ankara.

Nakon iznešenih tvrdnji o korupciji između bivšeg i sadašnjeg ministra oglasio se čak i VDT koji ih je pozvao da daju izjavu u Specijalnom državnom tužilaštvu.

To je za sada učinio samo aktuelni ministar pravde Andrej Milović koji je kazao da je podijelio sve informacije sa kojima raspolaže.

„U SDT sam podijelio sve informacije o predmetnom slučaju kojima raspolažem, a u cilju doprinosa istrazi i pravičnom rješenju ovog veoma bitnog slučaja“, napisao je Milović na društvenoj mreži „X“.

Milović je sredinom juna prošle godine podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv premijera Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, advokata Branka Anđelića iz Podgorice, kao i NN lica iz pravosudnih organa koji su, kako je naveo u prijavi, direktno ili indirektno učestvovali u izvršavanju nezakonitih radnji u slučaju „Do Kvon“.

A tenzija na Kosmetu ne nedostaje: Priština ukinula dinar, a policija lažne države upala u više objekata; Vučić: Neće dobiti priznanje, pobijediće Srbija!

„Napadnute su sve srpske enklave u Metohiji i to nakon odluke da se ukine dinar i da se do sada najjačim udarcem zaprijeti progonom Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta“, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na press konferenciji održanog prije par dana..

Vučić kaže da Kurti želi da etnički očisti srpsko stanovništvo i da je to što Priština radi – namjerno podvrgavanje Srba nepodnošljivim uslovima za život.

“ Što se tiče ukidanja dinara, od prvog Briselskog sporazuma do principa koji su potpisani 2015. godine, do kasnijih sporazuma, u svakom od tih akata, najznačajnija norma je pravo republike Srbije da finansira određene aktivnosti, zdravstvo, školstvo stanovništva na KiM. Kurti je samoinicijativno tu odluku doneo sa ciljem etničkog čišćenja srpskog stanovništva sa KiM. Oni to čine svakog dana, ne mogu da se umire i razumeju da je važan dijalog. I mi imamo dijalog jer Kosovo nije međunarodno priznata država. Kurti očekuje podršku sa Zapada, imamo dijalog koji treba da vodi ka normalizaciji odnosa a ne etničkom čišćenju koje imamo“, kazao je predsjednik Srbije.

Ako pažljivo pratite nijansiranje u reakcijama vidjećete da je američko saopštenje snažnije od saopštenja EU, kaže on i dodaje da vjeruje da će „zapadni partneri“ održati svoju riječ i pokušati da se izbore za elementarna prava srpskog stanovništva.

Kaže da je Srba danas više od 7 odsto na Kosovu i Metohiji. Ističe i da Kosovo i Metohija nisu član EU, a evro nije zakonsko sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji.

„Vjerujem da će Kurtijev režim nastaviti sa ometanjima i daljim smicalicama jer je jedinji njhov način da pobijede, kako smatraju, da ne bude Srba na KiM. Kosovo nije član EU, a 2002. godine su usvojili evro kao svoju valutu, a to nije zakonski sredstvo plaćanja na KiM. Kosovo koristi evro kao de fakto valutu jer nema sporazume sa EU. Za nas je važno da bude jasno, kada kažu da Narodna banka pregovara sa njihovom, to je da dobiju priznanje… Neće dobiti priznanje“, izjavio je on.

Pokrenuto pitanje ambasadora: Diplomate iz NSD-a idu u Atinu, Beograd i Peking, DNP uzeo Moskvu

Koaliciji Za budućnost Crne Gore pripadaju četiri ambasadorske funkcije i to u Srbiji, Rusiji, Kini i Grčkoj, saopštila je Demokratska narodna partija.

Iz ove partije je Vijestima saopšteno da su ambasadorske funkcije dogovorene koalicionim sporazumom.

– Shodno koalicionom sporazumu, koaliciji ZBCG pripale su četiri ambasadorske funkcije – u Srbiji, Rusiji, Kini i Grčkoj. Očekujemo da naši kandidati prođu svu neophodnu proceduru i dobiju saglasnost Vlade i, konačno, predsjednika Jakova Milatovića – saopšteno je iz DNP-a.

Nedavno je lider DNP-a Milan Knežević na RTNK-u izjavio da je koalicija ZBCG tražila ambasadorske pozicije u Pekingu, Moskvi, Atini i Beogradu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.