Predsjednik Bolivije: Danas se svjetski poredak kreće ka pravednijem stanju, BRIKS uspio da razbije američku hegemoniju,

0

Danas se svjetski poredak kreće ka pravednijem i uravnoteženijem stanju, zasnovanom na multipolarnosti i multilateralizmu, kazao je Luis Arse Alberto Katakor, govoreći na plenarnoj sesiji Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu

Ekonomije država BRIKS-a uspjele su da razbiju američku hegemoniju, izjavio je bolivijski predsednik Luis Arse Alberto Katakor, govoreći na plenarnoj sesiji Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

„Danas se svjetski poredak kreće ka pravednijem i uravnoteženijem stanju, zasnovanom na multipolarnosti i multilateralizmu. Ekonomije zemalja BRIKS-a uspjele su da razbiju hegemoniju Sjedinjenih Američkih Država i one su nada za razvoj saradnje između zemalja“, kazao je Katakor.

Prema njegovim riječima, Bolivija smatra da je mogućnost da pripada BRIKS-u odlična perspektiva za industrijalizaciju te zemlje i postizanje njenog ekonomskog suvereniteta.

„Naša vlada je osluškivala težnje našeg naroda i započela proces industrijalizacije da postigne nacionalni suverenitet, da postigne supstituciju uvoza… Moramo da se izborimo za istinsku ekonomsku nezavisnost i politički suverenitet da bismo postigli taj cilj“, istakao je.

Kako je naglasio, iskustvo Rusije je dragocjeno i interesantno za druge zemlje u formiranju novog multipolarnog modela svjetske ekonomije.

„Očekujemo da će [na SPIEF-u] biti različitih razgovora o prelasku na novi multilateralni i multipolarni model svjetske privrede, u kojem ćemo, bez ikakve sumnje, moći da naučimo dragocjeno iskustvo iz ruske privrede i da vidimo kakvu će ozbiljnu ulogu imati u novom svijetu“, ukazao je on

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.