Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Estonija – put do članstva u EU: prvi dio“

0

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Estonija – put do članstva u Evropskoj uniji: prvi dio“ (26. 2. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Iako najmanja po veličini i broju stanovnika u grupi baltičkih država, Estonija se našla među državama koje su prve otvorile pregovore o članstvu u Evropskoj uniji 1998. godine, zajedno sa zajedno sa Poljskom, Češkom, Mađarskom, Kiprom i Slovenijom. 1992. godine pokrenute su radikalne ekonomske reforme za prelazak na tržišnu ekonomiju, uključujući privatizaciju i reformu valute. Nakon sticanja nezavisnosti jedan od strateških ciljeva Estonije bila je integracija u pravno-politički i ekonomski sistem Evropske unije. S tim u vezi, pregovori o članstvu u EU zvanično su započeti tokom 1998. godine. Estonija je postala punopravna članica EU 1. maja 2004. godine, uz još devet država iz istočne i centralne Evrope, a samo mjesec dana ranije postala je i punopravna članica NATO pakta.

Evropska komisija je 2003. prepoznala napore koje je Estonija učinila na svom putu ka punopravnom članstvu u EU, ističući da ova zemlja nastavlja da ispunjava političke i ekonomske kriterijume za pristupanje, te da je transpozicija i primjena pravnih tekovina EU napredovala u velikoj mjeri i prema planu. Međutim, Komisija je iste godine smatrala i da je neophodno povećati tempo izrade zakona u oblastima socijalne politike, zapošljavanja i slobodnog kretanja ljudi kako bi se garantovao nesmetan pristup Estonije Uniji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.