Prebrojano preko 12 miliona glasova u Iranu: Masud Pezeškijan u vođstvu

0

Nakon prebrojanih više od 12 miliona glasova na predsedničkim izborima u Iranu, kandidat Masud Pezeškijan ima podršku 5,3 miliona, a Said Džalili 4,8 miliona birača, objavila je danas agencija Irna.

Predsjednik parlamenta Mohamed Baker Kalibaf osvojio je oko 1,6 miliona glasova, a šiitski sveštenik Mostafa Purmohamadi više od 95.000 glasova.

Portparol Centralne izborne komisije Irana Mohsen Islami rekao je da pobednički kandidat mora da dobije apsolutnu većinu, odnosno polovinu plus jedan glas od ukupnog broja glasova, kako važećih tako i nevažećih biračkih listića.

On je naveo da će, ako nijedan kandidat ne dobije dovoljan broj glasova, biti održan drugi izborni krug narednog petka.

Nova administracija, 14. nakon pobjede Islamske revolucije 1979. godine, stupiće na vlast krajem juna ili početkom jula i obavljaće dužnost četiri godine.

Izbori se održavaju godinu dana prije roka, nakon što je iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u avionskoj nesreći u maju.

Helikopter sa predsjednikom Raisijem i njegovom pratnjom srušio se 19. maja u sjeverozapadnim planinskim šumama, kada su poginuli i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan i još šest iranskih zvaničnika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.