Danska se priprema da konačno donese zakon o ratnim zločinima

0

Danski ministar pravde Peter Humelgard izjavio je da se vlada priprema za predstavljanje nacrta zakona o ratnim zločinima.

Humelgard je u saopštenju naveo da Vlada namjerava na jesen da podnijese Parlamentu nacrt tog zakona.

“Važno je da pošaljemo jasnu poruku svijetu, a posebno žrtvama, da nećemo prihvatiti ratne zločine ili slične međunarodne zločine”, rekao je ministar Humelgard, prenijela je Anadolija.

Humelgard je 2023. godine zadužio parlamentarnu komisiju da pripremi nacrt koji bi mogao biti uključen u krivični zakon koji se odnosi na ratne zločine.

Komisija završila rad

Ministarstvo pravde potvrdilo je da je ovlašćena komisija završila rad na preporukama za konkretne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Usvajanjem ovog zakona u parlamentu Danska više ne bi bila jedna od posljednjih evropskih zemalja bez posebnih zakona o ratnim zločinima.

Zakon o ratnim zločinima pokrenut je prošle godine nakon predloga opozicione Socijalističke narodne partije, koju je podržala vlada.

“Mislim da je važno prije svega reći da su ratni zločini nezakoniti u danskom krivičnom pravu”, rekao je tada Humelgard, napominjući da je važno da se uveden kriminalizacija ratnih zločina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.