Potpisan Protokol o finansijskoj edukaciji u školama uz inovativne metode

0

Guvernerka CBCG Irena Radović, ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović i izvršna direktorica Fonda za inovacije Bojana Femić Radosavović potpisale su danas Protokol o finansijskoj edukaciji u školama uz inovativne metode, koji predstavlja okvir za realizaciju budućih projekata ovih triju institucija usmjerenih na finansijsko opismenjavanje crnogorskih učenika uz primjenu novih metoda.

Danas je održana sjednica Nacionalnog komiteta za finansijsku edukaciju pod predsjedavanjem guvernerke Centralne banke.

Sjednici su prisustvovali ostali članovi Komiteta Novica Vuković, ministar finansija, Anđela Jakšić Stojanović, ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala, dok je u ime Agencije za nadzor osiguranja sjednici prisustvovao direktor Branko Barjaktarović.

Na sjednici je istaknuta važnost finansijske pismenosti i potreba za još intenzivnijom saradnjom svih aktera na ovom polju. Naglašeno je da je finansijska pismenost ključna za ekonomsko osnaživanje pojedinaca i zajednica, te da je potrebno intenzivirati aktivnosti na planu finansijske edukacije. U tom pravcu, saglasni su članovi Komiteta, potrebno je promovisati međuinstitucionalna partnerstva i pokretati nove inicijative koje će uključiti sve starosne grupe, sa posebnim fokusom na djecu i mlade kako bi se od najranijih uzrasta gradili temelji dobrih finansijskih navika.

– Finansijska edukacija igra ključnu ulogu u osposobljavanju građana da donose ispravne finansijske odluke, kao i da efikasno koriste fintech tehnologije, poput digitalnih plaćanja i platformi za prikupljanje sredstava za pokretanje biznisa – kazala je guvernerka CBCG i predsjedavajuća Komiteta Irena Radović.

Na taj način, dodala je ona, „finansijska pismenost i inovacije zajedno povećavaju finansijsku inkluziju, olakšavaju pristup finansijskim uslugama i kapitalu i, u krajnjem, obezbjeđuju preduslove za dinamičan ekonomski razvoj i prosperitet društva“.

Članovi Komiteta su istakli da prilikom sprovođenja aktivnosti finansijske edukacije treba osmišljavati projekte vodeći računa o potrebama ciljnih grupa i uz istovremeno praćenje savremenih trendova.

Jedan od takvih projekata je projekat „Robotika za najmlađe“ koji će biti samo dio aktivnosti u okviru danas uspostavljenog partnerstva CBCG, Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Fonda za inovacije.

Kroz projekat „Robotika za najmlađe“ biće obezbijeđeni edukativni roboti za sve osnovne škole u Crnoj Gori. Plan je da djeca, kroz interaktivne aktivnosti učenja programiranja robota, usvajaju osnovna finansijska znanja i razvijaju potrebne finansijske vještine.

Potpisnice Protokola izrazile su očekivanje da će ovaj projekat postati model za buduće inicijative u oblasti finansijske edukacije i doprinijeti razvoju odgovornih građana i održivog ekonomskog rasta Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.