Potencijali i izazovi korišćenja vještačke inteligencije

0

U organizaciji Centra za unapređenje kvaliteta i Etičkog odbora Univerziteta Crne Gore, uz podršku Programske kancelarije Savjeta Evrope i Američkog ugla, u Rektoratu je 29. i 30. maja održana dvodnevna radionica pod nazivom „Potencijali i izazovi korišćenja Chat GPT-ija i drugih AI alata u visokom obrazovanju: Fokus na akademski integritet“.

Kako je saopšteno iz Univerziteta Crne Gore, gosti i predavači na radionici bili su vodeći međunarodni eksperti u oblasti akademskog integriteta: Tricia Beltram Galant, direktorica Centra za akademski integritet na Univerzitetu San Diego, Kalifornija, Dejvid Retinger, direktor Centra za akademski integritet na Univerzitetu u Vaterlou, i Amanda Mekenzi, profesor psihologije na Univerzitetu u Tulsi.

Prvog dana radionice, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa principima funkcionisanja generativne vještačke inteligencije (GenAI), te da razumiju jezičke modele (LLM) i čatbotove kroz predavanje Dejvida Retingera (David Rettinger).

„Tricia Beltram Galant održala je izuzetno relevantno predavanje na temu primjene alata vještačke inteligencije u nastavi i istraživanju sa posebnim osvrtom na integritet istraživanja. Amanda Mekenzi je predstavila etička razmatranja vezana za temeljne vrijednosti u nastavi i istraživanju, uključujući osiguranje kvaliteta ocjena i diploma i odnos prema korupciji. Svaka od sesija je uključivala interaktivne aktivnosti“, istakli su iz UCG-a.

Drugog dana, radionica se fokusirala na politike, smjernice i etiku, koje je predstavila Amanda McKenzie.

Tricia Beltram Galant i Dejvid Retinger su govorili o izradi politika i smjernica kojima se, kako ističu, reguliše primjena vještačke inteligencije u akademskom okruženju.

Objašnjavaju da radionica predstavlja priliku za interaktivnu diskusiju i razmjenu ideja među članovima akademske zajednice, sa ciljem boljeg razumijevanja i upravljanja izazovima koje donosi primjena vještačke inteligencije u visokom obrazovanju, te očuvanja akademskog integriteta i kvaliteta obrazovanja.

Ukazuju da je ovaj događaj dio inicijative FuturUM, kojom se obilježava 50 godina postojanja Univerziteta Crne Gore.

(N1)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.