Poslanik PES-a isprozivao predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore

0

Sve su prilike da je Radomira Božovića, predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore, mnogo potresao zahtjev za utvrđivanje (ne)zakonitosti štrajka koji je danas uputila Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa CG, pa je počeo da koristi vrlo žustru retoriku, obojenu lirsko-epskim nabojem i njemu karakterističnom dozom patetike, navodi Darko Dragović, poslanik Pokreta Evropa sad.

“Dakle, gospodine Božoviću, nema nikakve potrebe za dramom – nisu ni ministarstva, ni Vlada Crne Gore, ni Sindikat ti koji će utvrđivati ne(zakonitost) štrajka, već za to postoje nadležne institucije, u ovom slučaju Osnovni sud. Podsjećamo vas da se u svakoj demokratskoj zemlji poštuju zakoni jedne države, pa i u onima koje često od juče pominjete, kao što su Burundi i Burkina Faso. Sud će reći svoje, a Vlada će ispoštovati odluku suda. Ukoliko se utvrdi da je odluka koju ste donijeli zakonita, podrazumijeva se da ćemo je svi mi poštovati, ukoliko se utvrdi da nije, nadam se da ćete to argumentovano objasniti prosvjetnim radnicima i da ćete im dati detaljnije informacije o tome zašto ste im tražili da potpišu da na sopstvenu odgovornost ulaze u štrajk”, kazao je Dragović.

Takođe, kako dodaje, traži od Božovića, da pojasni prosvjetnim radnicima zašto od 2015. godine, kada je usvojen Zakon o štrajku, nijesu protestvovali jer nije donijeta nova Uredba o minimumu procesa rada u prosvjeti.

“Nije valjda da vam je neka sitna trgovina bila važnija od dostojanstva prosvjetnih radnika, pa ste ćutali svih ovih godina na postojanje Uredbe kojom se, kako vi kažete, prosvjetni radnici uvode u torove. Zašto niste, gospodine Božoviću, obavijestili prosvjetne radnike da do dolaska nove Vlade niste imali pozitivno mišljenje u vezi sa Granskim kolektivnim ugovorom od strane Ministarstva finansija? A tako ste pompezno potpisivali ugovor ističući svoje zasluge i istorijsko povećanje plata prosvjetarima. Da nemate možda neke dugove prema onima koji su vas imenovali u UO Agencije za mirno rješavanje sporova, pa je bilo vrijeme da se odužite? Zašto niste upoznali prosvjetne radnike da sedam članova Granskog kolektivnog ugovora (70-77) nisu u skladu sa Ustavom, a da određeni članovi nisu u skladu sa Zakonom o radu. Možda i da pojasnite šta se dešava sa čuvenom Zadrugom Solidarno i raspodjelom stanova?”, navodi on.

On traži od Božovića da objasni i zašto je u decembru 2022. godine, kada su predsjednici sindikata pojedinih škola predlagali štrajk, tvrdili da prosvetari nemaju pravo na isti, da ne treba da budu nezahvalni i da ucjenjuju državu.

“To je ista država, gospodine Božoviću, samo se Vlada promijenila. Da nije to razlog zašto ste vi promijenili mišljenje? Božoviću, niti jedan državni organ ne prijeti nikome nego vi i vaši saradnici koji zovu ljude, pritiskaju, ucjenjuju, popisuju nastavno i nenastavno osoblje koje je na bolovanju. Čini se da neki već izlaze u javnost, pa vam možda ni to ne ide u prilog. Zašto ne saopštite prosvjetnim radnicima da se više puta u toku dana konsultujete sa određenim političkim strukturama i da od njih dobijate instrukcije. I da vi zapravo ne želite da se dogovorite, jer vam to ne dozvoljavaju”, kazao je Dragović.

Umjesto što pravite štetu bez potrebe, kako prosvjetnim radnicima, tako i učenicima, iskoristite ponudu Vlade koja zaista nudi istorijsko povećanje zarada prosvjetarima i ne pokušavajte da sve oko sebe uvučete u politikantsko blato u kojem se valjate već duže vrijeme, poručio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.