Poslanica Bundestaga Žaklina Nastić: Priština pokušava da protjera ono malo Srba koji su ostali na KiM-u, Berlin vodi agresivnu politiku prema Beogradu

0

Priština svakodnevnim napadima i stvaranjem atmosfere nasilja pokušava da protjera ono malo Srba koji su ostali na Kosovu i Metohiji, ocijenila je poslanica u Bundestagu Žaklin Nastić.

U intervjuu za Adria TV izjavila je da je prošle godine boravila na KiM i razgovarala sa tamošnjim Srbima.

„Situacija za manjine kao što su Srbi i Romi na ‘Kosovu’ značajno se pogoršala poslednjih godina. Bezbjednosna situacija za lokalno stanovništvo je nestabilna od 1999. godine, a vlada u Prištini pokušava da protjera ono malo Srba koji su ostali na Kosovu svakodnevnim napadima i stvaranjem atmosfere nasilja“, rekla je Nastićeva.

Takođe, podsjetila je da Priština još nije primijenila Briselski sporazum iz 2013, odnosno da i dalje ne postoji Zajednica srpskih opština.

„Dok se ove godine, tačno četvrt vijeka nakon rata NATO-a protiv Savezne Republike Jugoslavije, kojim je prekršeno međunarodno pravo, iz Brisela i Berlina pozivaju ‘obje strane’ na deeskalaciju, a države NATO-a naoružavaju vojsku ‘Kosova’, što značajno povećava tenzije i povećava rizik od eskalacije“, precizirala je Nastićeva.

Njemačka poslanica je primijetila i da su postupci Prištine izuzetno zabrinjavajući, a posebno nakon odluke da se zabrani srpski dinar. Zato je vrijeme, kako kaže, da se Savjet bezbjednosti UN pozabavi ovom situacijom.

„Nadam se da će ovo osvijestiti svjetsku javnost o problemima na ‘Kosovu’ i da će se konačno raditi na rješenjima koja su prihvatljiva za obje strane, umjesto zauzimanja jedne strane kao što to čini EU“, navela je Nastićeva.

Upitana za ocjenu odnosa Njemačke i Srbiji, te perspektive evrointegracija Zapadnog Balkana, rekla je da bi odnos Berlina prema Beogradu opisala kao produžetak agresivne politike SAD.

„Sveobuhvatna podrška koju dobija Prištine sa Kolektivnog zapada i stalna kritika odnosa Srbije sa Rusijom i Kinom su pogrešan pristup. EU perspektiva Zapadnog Balkana u velikoj mjeri zavisi od stava Njemačke, koja se deklarativno zalaže za ulazak u EU za cio region, ali je za takav scenario poslednjih godina učinila malo konkretnog“, zaključila je Žaklina Nastić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.