Počinje suđenje tajnom agentu njemačkog BND-a, osumnjičen da je radio za ruski FSB

0

Agentu tajne njemačke službe BND Karstenu L. danas će početi suženje pred Apelacionim sudom u Berlinu.

On se sumnjiči  da je radio za rusku unutrašnju obavještajnu službu (FSB). Takođe, na teret mu se stavlja da je Moskvi otkrivao povjerljive i strogo tajne podatke i informacije.

Pred sudom će se, takođe, pojaviti i njegov navodni saučesnik, biznismen Artur E. On je, za razliku od Karstena koji je uhapšen u decembru prošle, uhapšen u januaru ove godine.

Prema riječima saveznog državnog tužioca, istraga je sprovedena u bliskoj saradnji s BND-om i uz podršku američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Kako se, dalje, navodi, Karsten L. je odštampao strogo povjerljivi materijal na svom računaru, u sjedištu berlinskog BND-a, na lokaciji Pulah u septembru i oktobru 2022, a Artur E. ga je, zatim odnio u Moskvu i predao FSB-u.

Otkrivene informacije BND-a, zapravo, bile su državna tajna, a prema pisanju DV njihova izdaja dovela je do „opasnosti od posebno ozbiljne štete po spoljnu bezbjednost Savezne Republike Njemačke“.

Zauzvrat, Karsten L. je od FSB-a dobio 450.000 evra, a Artur E. najmanje 400.000.

Direktor BND-a Bruno Kal izjavio je da je stvarna šteta manja nego što se prvobitno strahovalo, jer su količina informacija koja je stigla u Moskvu i njihova upotrebljivost bili „neznatni“.

BND je, tvrdi Kal za „Tagesšpigel“, imao sreću u nesreći.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.