Peskov: NATO je defakto u potpunosti uključen u ukrajinski sukob

0

Vrijeme je da se stvari nazovu svojim imenom – NATO je defakto u potpunosti uključen u ukrajinski sukob, a cilj Alijanse je da potisne Rusiju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na temu ovogodišnjeg samita Alijanse, uz ocenu da je to pretnja po nacionalnu bezbijednost Ruske Federacije.

Peskov je naglasio da će Rusija morati da odgovori na sve akcije NATO-a, uključujući nastavak širenja vojne infrastrukture ka istoku, i na planove da se Ukrajina u budućnosti prihvati kao nova članica. Završni dokumenti koje je NATO usvojio po završetku samita pokazuju da Alijansa nije strana koja želi mir, za razliku od Moskve, ocijenio je Peskov.

„Sjeveroatlantska alijansa je potvrdila svoju suštinu. To je alijansa, koja je nastala u vijreme konfrontacije i sa ciljem da se ona održi. Alijansa izvršava svoju funkciju. To nas obavezuje da veoma duboko analiziramo odluke donete tokom protekle diskusije, da veoma pažljivo analiziramo tekst deklaracije koja je usvojena. Ovo je veoma ozbiljna prijetnja po nacionalnu bezbijednost naše zemlje. Sve ovo će od nas zahtijevati da preduzmemo promišljene, koordinisane, efikasne mjere kao odgovor u cilju suzbijanja NATO-a“, ocijenio je on.

Od samog početka smo govorili da je širenje NATO-a na Ukrajinu neprihvatljiva prijetnja za nas, za naše postojanje, za našu bezbijednost. Sada vidimo da NATO usvaja dokument gde piše da će Ukrajina svakako ući u NATO“, ponovio je portparol predsednika Vladimira Putina.

Ipak, Peskov je rekao da u Evropi još ima trezvenih političara, iako se njihov glas teško čuje zbog svih drugih izjava konfrontacione prirode. Moskva, kako je dodao, vidi kakvom su pritisku izloženi ovi političari.

„Vjerovatno vidite i čujete izjave Evropljana u vezi sa akcijama koje (mađarski premijer Viktor) Orban preduzima. Ne samo da se potpuno odriču njegovih ovlašćenja, već dovode u pitanje legitimitet svih ovih putovanja uopšte, i skoro da se pripremaju da ukinu sadašnje predsedavanje Mađarske Savetom EU. Vidimo o kakvom se pritisku radi“, poručio je Peskov.

On je ponovio da je Rusija otvorena za pregovore i dijalog o bezbijednosti na evropskom kontinentu, ali da u tom slučaju Moskva želi da se razgovara o čitavoj situaciji i svim aspektima bezbijednosti, a ne samo o njenim pojedinim elementima.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.