Protojerej Mirčeta Šljivančanin: Presveta Bogorodica je uvijek sa nama, svojim molitvama nas štiti i čuva

0

U srijedu, 10. jula u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, odslužena je Sveta Litirgija kojim je predstojao protojerej Mirčeta Šljivančanin, starješina crkve Svetog Đorđa pod Goricom.

Tokom Liturgije vjerni narod se kao i prethodnog dana poklonio čudotvornoj mirotočivoj ikoni Presvete Bogorodice ,,Umekšanje zlih srca“.

Po zaamvonoj molitvi svima sabranima obratio se načalstvujući protojerej Mirčeta Šljivančanin, koji je u uvodnom dijelu besjede rekao da sretajući se u ljubavi kroz Svetu Liturgiju ispunjavamo ono za šta je svaki čovjek stvoren, a to je da se sretne sa Bogom živim :

,,Sveta liturgija je događaj i susret sa Bogom, a svaki susret u ljubavi je čudo, jer sretajući se u ljubavi, ispunjavamo ono za šta je svaki čovjek stvoren, da se sretne sa Bogom živim i da se sretne sa svojim bližnjim“.

,,U tom susretu naročitu nam pomoć čine sveti, a prvenstveno Presveta Bogorodica, ona koju je Bog izabrao od svih ljudi da se preko nje dogodi ta velika tajna nebozemna dolaska Boga u ovaj svijet – ovaploćenje Sina Božijega očovječenja NJegovoga, a sve radi nas i radi našega spasenja“. – besjedio je on.

Prota Mirčeta je zatim naglasio da nas Presveta Bogorodica uvijek svojim molitvama štiti i čuva:

Presveta Bogorodica je uvijek sa nama, uvijek nas svojim molitvama štiti i čuva, a da je Bogorodica sa nama, to nam između ostalog svjedoče i mnogobrojne čudotvorne njene ikone“.

U drugom dijelu pastirskog slova on je podsjetio da ikone svjedoče da je Bog sa nama i da je naša vjera istinita:

,,Šta nam to svjedoče ikone preko kojih se milost Božija projavljuje? One nam svjedoče da je Bog sa nama i da je naša vjera istinita, da sve ono što Crkva nas uči, sve ono što imamo u Crkvi da je istina.
Ne možemo posmatrati neko čudo u Crkvi mimo Crkve, niti mimo onoga što jeste Crkva. A najveće čudo je dolazak Hristov u ovaj svijet, koliko i stvaranje svijeta“.

Prota Mirčeta je zatim naglasio da se kroz Svetu Liturgiju cijelom svijetu daruje sila života Hristovog Vaskrsenja:

,,Koliko je to veliko čudo postojanja Crkve u ovome svijetu, kao mjesta života, kao mjesta koje život daje svijetu.
Ovaj svijet bi umro da nije liturgije. Smrt bi zavladala svijetom, jer preko liturgije se izliva život u ovaj svijet. Kroz liturgiju se daje svima nama ali i cijelom svijetu sila života Hristovog Vaskrsenja“.

,,Ako nam je Bog otac, onda nam je i Presveta Bogorodica Majka. Ako nam Bog nije otac, onda ni ona nam ne može biti majka. Jer je ona Majka, Sina svojega, Sina Božijega, a mi ako smo njegovi, onda smo i mi njena djeca. To da nikad ne zaboravimo“, kazao je on.

Na kraju, prota Mirčeta je zaključio da je od svih svetitelja koji nas svojim primjerom i životom upućuju na Boga najveća i Bogu najbliža Presveta Bogorodica:

,,Svaki svetitelj je svet zbog toga što je Bogu ugodio, što je po Bogu živio. Što je one istine vjere koje imamo u Crkvi i sam živio. Zato su oni sveti i veliki i zato nas oni upućuju na to. A među svetima, među onima Bogu najbližima je Presveta Bogorodica prva“.

,,Drugoga puta života osim puta u Hristu i puta Hristovoga nema. Neka je srećan i blagosloven dan, nazdravlje sveta služba, pričešće, molitvama Presvete Bogorodice. Amin“. – poručio je protojerej Mirčeta Šljivančanin.

(mitropolija.com)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.