PES – drugocrnogorci

0

Piše: Montre

Rekli su im da put od Crne Gore ka tobož civilizovanom svijetu vodi preko Srebrenice. Rekli oni koji su svoj put, ka istom, tabali preko Dola, Velike, hercegovačkih jama, Gradiške, Jasenovca, Aušvica…

Da je pravde na ovoj planeti, oni koji su im tako rekli, bar bi još stotinu godina bili protektorat i pod međunarodnim nadzorom. Umjesto toga, jedna od tih zemalja je osnivač i glavna zemlja EU. Dok je druga njen vjerni poslušnik i izvođač radova. Šta nije uspjela genocidom, tjeranjem i pokrštavanjem 1941.-45., uspjela je 1995. etničkim čišćenjem. Naravno pod mentorstvom, ponovo ove prve glavne.

Ali, interes je tom „civilizovanom“ svijetu uvijek bio iznad prava, pravde i morala. Pa je tako, i zato, ova druga i nagrađena prijemom u isto društvo, sad već davne 2013. godine.

Ja lično, ni u jednom momentu, nisam imao dilemu kako će PES postupiti oko najavljene rezolucije u UN.

Pa kako drugačije nego će da glasaju ZA. I svaki put će glasati za, za šta god im se poturi i pri tome kaže da moraju, a ako misle biti i ostati tobož regionalni lideri u EU integracijama. Oni tobož nešto i oko nečeg pregovaraju sa EU. Crna Gora nema oko čega pregovarati. Tj. EU nema oko čega pregovarati sa Crnom Gorom. Osim nametati joj zahtjeve. I to uglavnom u vezi Republike Srbije, Republike Srpske i Srba u cjelini. A Crna Gora jedino može dokazivati koliko je spremna pogaziti svoje žrtve i svoje biće, kao i odricati se Srpstva, Srba i Srbije. Jedina vrijednost crnogorske diplomatije, u zapadnim očima, leži u tome koliko im državni aparat Crne Gore, zemlje koja je nesumnjivo nedjeljiva od srpskog bića, može poslužiti i pripomoći protiv Srbije, Srpske i Srba. Grubo zvuči, ali je tako, na žalost.

To je uvidio i uspješno sprovodio Đukanović, a to nastavljaju da rade PES-ovci. Isti taj Đukanović je uvidio u jednom momentu da nikad nije dovoljno šta i koliko uradi, već da mora još. Pa je zato bio i počeo kritikovati taj isti Zapad i odugovlačiti dalje reforme. To vam može objasniti odluku da krene u otimanje Mitropolije, a u cilju da potpuno otupi Srbe u Crnoj Gori i spusti ih na 2%. Pa ako treba i tovarenjem na traktore.

Sve ovo je Đukanović radio iz ličnog interesa i trgovao je lično s tim istim Zapadom.

S druge strane, PES-ovci prate naredbe i instrukcije iz ličnih uvjerenja. Rad iz uvjerenja je opasniji i pogubniji od rada iz interesa. Interesima se trguje, a rad iz uvjerenja je fanatizam. Njihov fanatizam nije zasnovana na znanju, istoriji, iskustvu, osjećajima pripadnosti, odanosti, povezanosti, junaštvu, odgovornosti, promišljanjima, već samo i isključivo posmatranjem sjaja Zapada kroz izlog, iz blizine. Sve su prilike da nemaju pojma ni o onom u čemu su se predstavljali kao eksperti, a ponajmanje o Balkanu.

PES na sva zvona slavi tobož diplomatski uspjeh u procesu finalizacije rezolucije. A istina je ta da predloženi amandmani nisu ni usvojeni, a ni odbijeni. Već su prethodno obesmišljeni potpunom izmjenom suštine, potom takvi uvršteni u uvod, a njihovi predlagači i pohvaljeni. Važno je učestvovati! Ovim su sponzori i kosponzori, na elegantan način, izbili iz ruku Vlade Crne Gore razlog da bar budu uzdržani, a u javnosti prikazali Spajića i njegove drugare kao osobe od međunarodnog ugleda i uticaja. A cilj je bio i ostao isti – zabiti klin između Srbije, Srpske i Crne Gore ponovo, i neutralizovati gubitak iz 2020. Ili drugim riječima, dovesti proces zamjene Mila Đukanovića, novim i od kriminala i od slavne srpske istorije, bar za sad, čistim, izvođačima radova, do kraja. U čemu očigledno i uspjevaju. Zahvaljujući PES-ovcima.

Danas nas taj isti PES straši povratkom DPS-a i Mila Đukanovića. I na republičkom i na lokalnom nivou. Taj PES nam prijeti da će tako biti ukoliko neko povuče podršku trenutnoj Vladi. Kaže da će oni koji im se usprotive, biti direktni saradnici DPS-a. A DPS jedino može vratiti upravo, jedino i isključivo sam PES. Odnosno, ako im mentori kažu da treba dodati DPS kao pomoćnu traku na autoputu preko Srebrenice i oko Jasenovca, oni će to i uraditi. PES bi i tad rekao da EU nema alternativu i da tako mora. Htjeli su doduše to da urade i prošle godine, ali ih je spriječilo što im je bila nedostajala jedna ruka u Skupštini. Spajić je i tad, pred isticanje roka za sastav Vlade, tražio podršku za svoju manjinski podržanu vladu od DPS-a. To znaju svi u PES-u, a i oni van njega. A upravo je to scenario, scenario koji priželjkuju i kome teže zapadne ambasade.

Inače, skupina u PES-u su lica koja ne smiju javno reći kom narodu pripadaju. Jer ih je stid. Pa govore kako to nije ni važno. Vrhuška PES-a je na vlast došla još 2020. godine, nisu novi. A za to vrijeme nisu apsolutno ništa učinili da narod iz kog su, učine ravnopravnim. Oni nisu bili ti koji su potpisali Temeljni ugovor. I ne bi ga potpisali nikad.

Odbijali su sprovesti popis u prvom mandatu, da bi ga u drugom obesmislili produženjem, i time omogućili upis kompletne dijaspore koja je došla na odmor za zapadnjačke praznike. Naravno da su ih mentori hvalili za uspješno sproveden popis kad je takav. A da ne pišem o zapetljavanju u igri oko nekakvog softvera koji može skuckati svaki programe početnik za pola dana. Dalje, nisu ništa uradili na čišćenju biračkog spiska. A posebno ne da omoguće da se riješi golgota sunarodnika, žrtava tih istih ratova, koji ni nakon 30 godina nisu valjda dostojni da dobiju papir o upisu u državljane.

Zapažam da su istupi i izjave na međunarodnom planu, isključivo istupi i izjave protiv Srbije i Srpske. Reći će isti da ne istupaju protiv naroda i zemlje, već isključivo protiv Vučića i Dodika. A što je, prisjetimo se, bila NATO mantra 1999. godine.

I tad su valjda to činili za naše dobro, i da nam pomognu da se izborimo sami sa sobom što brže. Pa tako i njihovi današnji izvođači, pokušavaju da nam objasne sve dobrobiti te najavljene rezolucije. Kao što evo četiri godine pokušavaju da objasne zbog čega ne daju u izvršnu vlast srpskim strankama.

Cilj Zapada je koalicija PES-a i DPS-a, ako ništa drugo, onda bar u formi manjinske podrške. To su pokušali sa Dritanom, ali ih Dritan sve predribla u maniru genija, i zabi gol pod prečku potpisom Temeljnog ugovora. Zato su ga i skrenuli u stranu, pa prešli na Spajića. A navodno radi Do Kvona i kojekavih dodatnih gluposti koje mu zamjeraju.

Stoga je jedino rješenje resetovanje odnosa, pa ili momentalnom rekostrukcijom u kojoj će se naći svi oni koji su izvojevali pobjedu uključujući Dritana , ili novim izborima. Jer, PES neće moći sam ni u kom slučaju, pa ili s pobjednicima i iz 2020. i 2023, ili nek idu s DPS-om. Sretno im bilo!

Time bi poslali u prošlost perfidno nametnutu četvorogodišnju mantru da će da nas manje boli PES nego DPS. Neće, jer od bratske izdaje nema jače boli.

A ionako u EU nećemo preko reda. To je samo bućka za PES-ova uvjerenja. Njih neće u društvo primiti ni ona šačica drugosrbijanaca iz kruga dvojke, a koja im je uzor.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.