Pentagon: Ostina zvali iz Izraela prije napada na Iran

0

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao je u četvrtak sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o „regionalnim pretnjama i iranskim destabilizujućim akcijama na Bliskom istoku“, saopštio je Pentagon.

Do poziva je došlo prije nego što je Izrael, kako su prenijeli mediji, izveo napad unutar teritorije Irana, a u saopštenju Pentagona ne pominje se bilo kakva diskusiju o planovima Izraela za ovaj napad, prenosi Si-En-En.

Neimenovani visoki američki zvaničnik izjavio je za Si-En-En da je Izrael u četvrtak obavijestio SAD da će u narednim danima uzvratiti na napad Irana izveden proteklog vikenda, a da Vašington nije podržao ovu akciju Tel Aviva.

Tenzije su porasle između Tel Aviva i Teherana nakon iranskog napada na Izrael 13. aprila, sa više od 300 dronova i raketa.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je prethodno za Si-En-En da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a iranska državna televizija javila je da su tri drona primjećena iznad neba u Isfahanu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje.

Novinska agencija Fars javila je da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule „eksplozije“.

Provincija Isfahan je sjedište velike vazdušne baze, velikog kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija, navodi Bi-Bi-Si.

Izraelska vojska je rekla da „u ovom trenutku nema komentar“ na izveštaje o eksplozijama u Iranu.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan izjavio je nekoliko sati prije nego što su se čule eksplozije da će, ako Izrael preduzme bilo kakvu vojnu akciju, odgovor Teherana biti „neposredan i na maksimalnom nivou“.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.