Pejović: Usvajanje IBAR zakona kruna uspješnog rada Skupštine i Vlade

0

Usvajanje dvanaest zakona potrebnih za dobijanje IBAR-a, predstavlja krunu uspješnog rada Skupštine i Vlade, ocijenio je potpredsjednik Skupštine, Boris Pejović. 

Kako je istakao, ovaj saziv Skupštine u saradnji sa Vladom pokazao se kao kompaktan i usmjeren na isporučivanje rezultata koje građani očekuju od nas, a to su: ubrzanje EU integracija, stvaranje sistemskih uslova za jačanje vladavine prava i rast životnog standarda građana.

“Aktivnosti u vezi dobijanja IBAR-a sada su u rukama institucija EU, ali jučerašnje pozitivno mišljenje Evropske komisije daje nadu da će proces biti pozitivno završen do kraja juna, čime bi Crna Gora ušla u novu fazu pregovora sa EU”, ocijenio je Pejović.

Takođe dodaje da je, kroz svoje djelovanje u prethodnim mjesecima, Skupština iznova pokazala da se nalazi u srcu političkog sistema Crne Gore.

“Integracioni proces počeo je, odvija se i završiće se u Skupštini. Stoga, veoma je važno naglasiti zahvalnost svim poslanicama i poslanicima koji su dali doprinos usvajanju zakona”, istakao je on.

Prema rijčima Pejovića, isto važi i za članove Vlade Crne Gore i sve službenike koji su, kroz konstantnu komunikaciju sa Evropskom komisijom, radili na tome da predlozi zakona budu usklađeni sa najvišim EU standardima.

“Svima njima zahvaljujem na predanosti i posvećenosti, koja je dovela do ovog značajnog koraka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”, poručio je potpredsjednik Skupštine.

Pejović naglašava  da ovo nije kraj procesa, i da zakonodavnu i izvršnu vlast očekuje još mnogo posla, uključujući konkretne rezultate u oblasti pravosuđa, ali je značajno što bi dobijanjem IBAR-a proces učlanjenja u EU konačno bio ubrzan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.