Pavićević: Biti bolestan i biti u situaciji da neko ne živi dostojanstveno, apsolutno je krivica društva

0

Profesorka Nada Basara je angažovani konsultant Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) da razvije program transplatacije koštane srži i delegirala je standarde, koji je trebalo da budu ispoštovani – prostor, tehnologije i obrazovanja kadra.

To je kazao je potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević, odgovarajući na pitanje direktorice nevladine organizacije (NVO) „Diši“ Maje Gardašević u vezi sa statusom tog projekta, a tokom tematske sjednice skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje o položaju onkoloških pacijenata u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na aktuelne probleme sa kojima se susrijeću.

„Profesorka Basara je nesporni autoritet u toj oblasti i postavlja evropske standarde. Klinički centar raspolaže sa šest hematologa, zbog čega je neophodno da se dio njih premjesti i da prati samo pacijente sa transplatiranom koštanom srži. Takvih je između 10 i 15 na godišnjem nivou, pa bi to podrazumijevalo da bi, recimo, tri preostala ljekara trebalo da se bave sa kompletnom crnogorskom hematologijom, koja nije samo transplatacija“, odgovorio je Pavićević.

Naglasio je da je zdravstvenim vlastima predložio da uslovi profesorke Basare budu ispunjeni, ali da ljekari koji bi bili raspoređeni da prate transplatirane pacijente, ipak budu na neki način od pomoći preostalim hematolozima.

„Biti bolestan, nije ničija krivica. Biti bolestan i biti u situaciji da neko ne živi dostojanstveno, to jeste krivica, ali apsolutno krivica društva“, poručio je Pavićević.

Prethodno je Gardašević upozorila na to da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja ignorisalo NVO „Diši“ tokom izrade novih pravila u vezi sa socijalnim davanjima, koja bi trebalo da sljeduju onkološke pacijente.

Objasnila je da dobijala usmena obećanja da će se glas onkoloških pacijenata čuti tokom izrade novih akata, ali da se to nije desilo.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić kazala je da to nije bio cilj i precizirala da je u komisijama sada veći broj ljekara, koji bi trebalo da doprinesu poboljšanju socijalnog položaja onkoloških pacijenata.

„Društvo koje ne prepoznaje mogućnost i obavezu da bude empatično i solidarno prema takvim pacijentima je društvo koje pokazuje svoj kulturološki nivo. Duboko sam ubijeđen, iako ne mogu da uđem u arbitražu jer sam čuo dosta argumenata sa obje strane, da je gospođa Nišić jedna solidarna, empatična osoba i znam da daje svoj maksimum Da li je to dovoljno – to je pitanje“, kazao je Pavićević.

Nišić je obećala da će njen resor usvojiti sve moguće inicijative koje budu išle u korist onkoloških pacijenata.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša predložio je da se zakaže sjednica – kontrolno saslušanje predstavnika vlasti, ali i Montefarma, zbog dostupnosti ljekova.

„Sve to kako bismo otvorili sve aspekte ove problematike“, kazao je Mugoša.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.