Pao dogovor o novom mandatu Ursule fon der Lajen

0

Lideri zemalja članica Evropske unije uspjeli su da se dogovore oko imenovanja Ursule fon der Lajen na mjesto predsjednice Evropske komisije, tvrdi njemačka agencija dpa.

Bez obzira što su lideri zemalja EU poput Mađarske (Viktor Orban) i Italije (Đorđija Meloni) u početku bili protiv, uspjeli su da se dogovore i daju Fon der Lajen priliku za drugi mandat na ovoj funkciji.

Podsjetimo, na neformalnom sastanku održanom prethodne nedelje u Briselu, nije došlo do dogovora lidera država članica EU.

Tada su dogovorena druga imenovanja, poput Antonija Coste kao zamjene za Šarla Mišela na mjestu predsjednika Evropskog savjeta, Roberte Mecole za novi mandat kao predsjednice Evropskog parlamenta, kao i Kaje Kalas kao zamjene za Žosepa Borelja na mjestu Visokog predstavnika EU za bezbjednost i spoljnu politiku.

Sve bi trebalo biti zvanično na formalnom sastanku EU lidera koji će se desiti u Briselu 27. juna, a onda će o imenovanjima glasati Evropski parlament, gdje se očekuje da fon der Lajen ima potrebnu podršku.

(Klix.ba)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.