Nakon što je zagovarao više oružja za Kijev, lider CDU otkrio čari mira

0

Lider CDU Fridrih Merc, koji se ranije zalagao za veću vojnu pomoć Kijevu, promjenio je priču i sada poziva na što skorije okončanje sukoba u Ukrajini

Favorit za sledećeg njemačkog kancelara sugerisao je da je vrijeme da se traži mirovni sporazum sa Rusijom oko Ukrajine.

Ranije je, Fridrih Merc, lider opozicije desnog centra, više puta pritiskao Berlin da pruži dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući slanje krstarećih raketa dugog dometa „taurus“ kako bi „pobjedila u ratu“.

Sada je, piše „Tajms“, nagovjestio da bi umjesto nastavka sukoba više volio da vidi primirje. „Moramo da vidimo kako da ovaj sukob u jednom trenutku dovedemo do kraja“, rekao je on za javni servis ZDF.

Berlin je do sada pružao ili obećao vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 34 milijarde evra, što ga čini drugim najvećim zapadnim pokroviteljem Ukrajine posle SAD.

Merc je sada rekao da Berlin mora da „nastavi da pomaže“ Kijevu ali i da gleda u budućnost.

„Podržavam odluke koje je vlada donijela. Vjerujem da smo uradili premalo i prekasno. Uvijek sam govorio da je trebalo više da uradimo na početku. Ali sada je 23. jun 2024. Nema smisla gledati unazad dvije i po godine. Gledamo naprijed“.

Ankete pokazuju da će CDU i njihova bavarska podružnica postati najveći politički blok u Bundestagu na opštim izborima sledeće godine, što će Mercu otvoriti prolaz ka poziciji kancelara. CDU je ovog mjeseca osvojio većinu na izborima za Evropski parlament.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.