Palestina spriječena da postane punopravna članica UN: Predsjedništvo Palestine osudilo američki veto

0

Predsjedništvo Palestine osudilo je ulaganje veta od strane Sjedinjenih Američkih Država u Savjetu bezbjednosti UN-a kako bi spriječili Palestinu da dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim Nacijama.

„Američki veto je neetičan, neopravdan i prkosi volji međunarodne zajednice koja snažno podržava punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama. Agresivni američki veto razotkriva kontradikcije u američkoj politici, koja tvrdi da podržava rješenje o dvije države, dok ga više puta opstruira ulaganjem veta na rezolucije Savjeta bezbjednosti protiv Palestine i njenih legitimnih prava.“ – navodi se u reagovanju.

Dalje, kako smatraju u Ambasadi, postizanje mira, bezbjednosti i stabilnosti u regiji i svijetu oslanja se na sprovođenje rezolucije UN-a, okončanje izraelske okupacije Države Palestine i priznavanje legitimnih prava palestinskog naroda, uključujući njegovo pravo na samoopredjeljenje u nezavisnoj državi Palestini sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

„Izražavamo zahvalnost državama članicama SBUN-a koje su glasale za punopravno članstvo Palestine u UN-u, a čije glasanje predstavlja ogromnu podršku osnovnim načelima humanosti, morala i zakonitosti i demonstraciju jedinstvenog stava svijeta koji stoji iza vrijednosti pravde, slobode i mira.“ – poručuju iz Predsjedništva Palestine.

Za punopravno članstvo Države Palestine u Ujedinjenim nacijama glasalo je 12 zemalja:  Alžir, Mozambik, Sijera Leone, Gvajana, Ekvador, Rusija, Kina, Francuska, Slovenija, Malta, Japan, Republika Koreja. Protiv su bile SAD, a uzdržane – Velika Britanija i Švajcarska.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.