Osam pacijenata preminulo u palestinskoj bolnici od kad su Izraelci presjekli isporuke struje i kiseonika

0

U iščekivanju ofanzive na Rafu, humanitarna situaicija u Kan Junisu sve teža. Od kada su izraelske trupe presjekle isporuke struje i kiseonika u bolnici Naser, preminulo osam pacijenata, tvrde tamošnje vlasti. Izrael odbacuje međunarodne zahtjeve za priznanje Palestine. Savjet bezbjednosti UN u utorak glasa o prekidu vatre u Gazi. SAD najavile veto.

Druga po veličini u Pojasu Gaze, bolnica Naser u Kan Junisu nije više u stanju da pruža usluge, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.Tamošnje Ministarstvo zdravlja saopštilo je da od kada su izraelske trupe presjekle isporuke struje i kiseonika u bolnici preminulo osam pacijenata.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopštilo je da su izraelske snage artiljerijskim granatama gađale treći sprat druge bolnice u tom gradu na jugu enklave, Amal.

Izraelska vlada jednoglasno je usvojila deklaraciju kojom se odbacuju „međunarodni diktati“ u kojima se traži priznanje palestinske državnosti.

Dogovor, ukoliko se postigne, može doći samo direktno, kroz razgovore dve strane, bez prethodno postavljenih uslova, navedeno je u saopštenju.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova uzvratilo je da Palestini za punopravno članstvo u UN i nije potrebno Netanjahuovo odobrenje.

Predsjednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva uporedio je rat Izraela protiv Hamasa sa Adolfom Hitlerom i nacističkim istrebljenjem Jevreja u Holokaustu.

Benjamin Netanjahu istako je da je Lula da Silva prešao „crvenu liniju“, ocenivši njegvoe riječi kao „sramotne i alarmantne“. Ambasadoru Brazila u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela biće uručena protestna nota.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u utorak bi trebalo da glasa o predlogu rezolucije Alžira kojim se zahtijeva isporuka hitne humanitarne pomoći i prekid vatre između Izraela i Hamasa, mada su SAD već nagovijestile da će uložiti veto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.