Putevi droge: Šverceri koriste ilegalne granične prelaze

0

Kada je Uprava policije juče saopštila da je noć ranije u priobalnom dijelu Skadarskog jezera, na obali kanala riječe Morače, u blizini željezničke stanice Zeta, pronašla 57 kilograma marihuane, samo je potvrđeno da u tom dijelu Crne Gore postoji više ilegalnih graničnih prelaza sa Albanijom.

Prema zvaničnoj informaciji službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica pronašli su dva veća i jedan manji džak sa ukupno 54 pvc pakovanja.

Kako je saopšteno iz policije, u džakovima se nalazila zelena biljna materija za koju se sumnja da je opojna droga marihuana, ukupne mase oko 57 kilograma. Sa događajem je upoznat tužilac u podgoričkomVišem državnom tužilaštvu, na licu mjesta je izvršen uviđaj, a preduzete su intenzivne mjere i radnje u cilju identifikacije i pronalaska lica koje bi se moglo dovesti u vezu sa pronađenom materijom.

Dobro obaviješteni sagovornik Portala RTCG podsjetio je da između Crne Gore i Albanije, na tom području, postoji nekoliko ilegalnih prelaza koji su običnim građanima skoro nepoznati, ali su zato vrlo dobro poznati švercerima i raznim krijumčarima.

“Jedan od tih puteva vodi upravo preko Skadarskog jezera, od albanskog mjesta Zogaj do Malog Ostrosa” – kaže ovaj sagovornik.Prema njegovim riječima preko Skadarskog jezera ide i put iz Bajze i Alaja, odnosno iz Skadra, i izlazi u Golubovce.

“Automobilom se iz Albanije u Crnu Goru može preći i putem od Zogaj Valasa, a van graničnog prelaza iz Albanije prema Tuzima vodi put od Skadra preko Kopilika. Na ovom potezu postoji vjerovatno još nekoliko ilegalnih prelaza koji znaju samo šverceri” – kaže sagovornik Portala RTCG.

Portal RTCG je ranije detaljno pisao o svim ilegalnim graničnim prelazima na terototiji Crne Gore prema susjedima, a posebno prema Albaniji.

Kod Ulcinja postoji ilegalni put od albanskog mjesta Veli Poje kojim se dolazo do Donjeg Štoja.

“Granični prelaz Sukobin se zaobilazi u albanskim mjestima Šas i Dajc. To su dva vrlo poznata ilegalna prelaza. Iz Albanije se, sjevernije, može ilegalnim putevima stići u Gusinje na maker dva mjesta” – kaže ovaj izvor.

Iligelanih puteva, kojima se zaobilaze zvanični granični pralazi, u Crnoj Gori prema susjedima ima mnogo više nego što je to i zvanično registrovano, i vrlo ih je teško kontrolisati u svakom trenutku, što šverceri znaju da koriste. U svjetlu poslednje informacije i policijske akcije, posebno su zanimljivi putevi iz Albanije prema Crnoj Gori u reonu Skadarskog jezera i koji se njaviše koriste za šverc marihuane.

Albanija odavno prepoznata kao jedan od najvećih proizvođača marihuane i skanka u svijetu. Uprkos policijskim akcijama koje su u toj državi vođene u selu Lazaret, očigledno da je ta proizvodnja i dalje vrlo razvijena, a švercerski kanali prema zapadnoj Evropi nerijetko vode upravo preko Crne Gore.

Ako je samo u jednoj akciji na području ilegalnih puteva oko Skadarskog jezera otkriveno 57 kilograma marihuane, nameće se pitanje – koliko onda narkotika tim putevima svakodnevno ulazi u našu državu?

O kavkim razmjerama proizvodnje i šverca droge se radi, govore i podaci koje je ranije objavila američka agencija AP. Prema ovoj agenciji albansko selo Lazarat nosi epitet „fabrike za marihuanu“ sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i „izvozom“ narkotika u tržišnoj vrijednosti od nevjerovatnih četiri i po milijardi eura.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, globalna vrijednost ilegalne trgovine marihuane je 140 milijardi dolara.

Koliko je trgovina ovom drogom na Balkanu isplativa govore podaci da je balkansko tržište narkoticima posljednje dvije decenije zatrpano albanskom „travom“.

Najkvalitetnija marihuana u Albaniji košta 2.000 eura po kilogramu, a samo na siromašnim tržištima u ovom regionu, u Skoplju, Podgorici, Beogradu, Sarajevu i Zagrebu prodaje se za 5.000 eura po kilogramu. Prema nekim podacima, narkomafija godišnje samo na Balkanu proda preko 117 tona albanske marihuane.

Koliko novca u vidu marihuane je u tranzitu kroz Crnu Goru i zemlje okruženja, nije lako sračunati.

Švercom skanka u Albaniji uglavnom se bave četiri mafijaška klana, a u svjetlu finansijskih podataka o tim poslovima, koji imaju industrijske razmjere, jasno je da svoj interes lako pronalaze i crnogorske kriminalne grupe.

Prekogranična kriminalna bratstva opstaju čak i pod velikim pritiscima EU da se proizvodnja i šverc ove droge zaustave ili podvedu pod kontrolu. Nevolja je u tome što iza švercerskih poslova sa marihuanom ne stoje “piljari” i kuriri sa po pedeset kilograma narkotika, već neke od najmoćnijih kriminalnih grupacija u regionu koje međusobno bolje sarađuju nego zvanične državne institucije iz zemlje iz kojih potiču.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.