Optuženi za šverc kokaina i dalje u pritvoru: Pri kupovini broda koristili lažni pasoš

Optuženi za šverc kokaina i dalje u pritvoru: Pri kupovini broda koristili lažni pasoš

Apelacioni sud odbio je žalbe, izjavljene na rješenje o produženju pritvora, šestorice optuženih za međunarodni šverc 840 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu, pišu Dnevne novine.

Kako se navodi u rješenju ovog suda, prvostepeni sud je pravilno utvrdio da su u konkretnom slučaju ispunjeni i materijalno-pravni i procesno-pravni uslovi da bi se prema navedenim okrivljenim Nikici Todoroviću, Ranku Stojoviću, Jovanu Ercegoviću, Milovanu Lakoviću, Darku Giljaču i Milici Bukilić produžio pritvor za još mjesec dana.

Prema navodima, Nikica Todorović i Damjan Vukašinović se sumnjiče da su početkom marta 2018. godine formirali kriminalnu grupu čijim članovima su davali instrukcije.

Oni su vrbovali ostale članove Milovana Lola Lakovića, Ranka Stojovića, Radoja Radulovića, Milicu Bukilić, Jovana Ercegovića, Marka Stevića, Veljka Jovanovića, Marija Lazovića, Darka Giljaču, Z. K. i D.P

Sastanke su navodno obavljali u prostorijama Todorovićevog servisa “Monte Car” u Podgorici.

Oni su tokom 2018. godine kupili brod “Florida 2” uz pomoć falsifikovanog pasoša Slovenije.

Taj brod je 2018. godine zaplijenjen u Portugaliji, kada su navodno uhapšeni Stević, Jovanović, Z.K. i D.P.

Tužilaštvo tereti Vukašinovića da je vrbovao članove posade broda za krijumčarenje kokaina, ali i da je podešavao nautičke uređaje za kontrolu plovidbe broda.

“I po nalaženju ovog suda, a kako to pravilno utvrđuje i prvostepeni sud, osnovana sumnja proizilazi iz dokaza prikupljenih u izviđaju, a posebno materijala koji je policija prikupila primjenom mjera tajnog nadzora, audio zapisa i transkripata komunikacija okrivljenih i drugih lica, evidencija o prelasku granice za okrivljene, dokaza i dokumentacije koju je UP CG prikupila preko EUROPOL-a razmjenom od policije Portugala, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, ugovora o kupovini broda “Florida 2”, izvodima iz računa o uplatama kupoprodajne cijene, falsifikovanih pasoša, dijela dokumentacije koji se nalazi na brodu “Florida 2″, koju je oduzela policija Portugalije, te analiza listinga osumljičenih i njihovo kretanje po baznim stanicama u spornom periodu. Iz presude nadležnog suda Azorskih ostrva proizilazi da su Stević i Jovanović oglašeni krivim zbog teškog krivičnog djela trgovine drogama i osuđeni na kazne zatvora i to Stević na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina i šest mjeseci, a Jovanović na kaznu zatvora u trajanju od od devet godina i šest mjeseci”, navodi se u rješenju suda.

Takođe se ističe da na osnovu dokumentacije i droge koja je pronađena i oduzeta prilikom pretresa broda “Florida 2”, (u luci Horte od strane portugalske policije dana 01.08.2018. godine), proizilazilo da je 31.05.2018. godine potpisan ugovor o kupoprodaji broda “Florida 2” za iznos od 126.500 eura.

Brod “Florida 2” zaustavljen je pored ostrva Fail, nakon čega je prebačen do luke Horta, gdje je pretresen od strane pravosudne polcije, kojom prilikom je pronađena droga.

Tužilaštvo tereti Vukašinovića da je vrbovao članove posade broda za krijumčarenje kokaina, ali i da je podešavao nautičke uređaje za kontrolu plovidbe broda.

Stojović se sumnjiči da je pristao da nabavi brod kojim se krijumčari kokain i radi prikrivanja šverca droge “daje posadi instrukcije”. Pristao je da sa članovima posade prepravlja unutrašnjost broda kako bi sakrili drogu.

Osumnjičeni Radulović je navodno učestvovao u pripremi realizacije i praćenja toka realizacije kriminalnog plana, ostvarivao kontakte i održavao sastanke sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije.

Zadatak Bukilića je bio da prenosi poruke između članove krimi grupe, kupuje im avionske karte, dostavlja kriptovane telefone, krije članove kriminalne grupe.

Taj posao navodno je obavljao i Laković koji osim prenošenja poruka ostalim članovima grupe, obavještavao ih o toku realizacije kriminalnog plana, a sastanci su uglavnom bili u njegovom lokalu.

Ercegović se tereti da je članovima kriminalne grupe prenosio poruke od Vukašinovića i ostalih pripadnika klana, da je čuvao kriptovane telefone i po potrebi ih prenosio na određenu lokaciju. On je, takođe, rezervisao kupovinu rezervnog nautičkog uređaja za brod, preko kog je praćen tok krijumčarenja.

Lazovića i Giljaču sumnjiče da su, kao članovi posade, isprobali plovilo i pripremili teren za šverc kokaina, prepravljali brod, dok su Stević i Jovanović bili zaduženi za prenos droge.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *