Opasna prekretnica za Francusku: Na demonstracije protiv zakona o imigraciji pozvalo 200 ličnosti

0
Oko 200 francuskih poznatih ličnosti, glumaca, pisaca, novinara i predstavnika sindikata pozvalo je 21. januara na demonstracije protiv zakona o imigraciji, smatrajući ga „opasnom prekretnicom“ za Francusku.

 

U danas objavljenoj kolumni u listu Imanite (L’Humanite) i sajtu Medijapar (Mediapart), potpisnici kritikuju zakonski tekst „sastavljen po diktatu onih koji šire mržnju i sanjaju da nametnu svoj projekat ‘nacionalnog preferiranja’ u Francuskoj“.

Zakon o imigraciji, usvojen krajem decembra uz podršku desnice i krajnje desnice, posebno ograničava isplatu socijalnih davanja strancima, uspostavlja migracione kvote, dovodi u pitanje automatsko dobijanje državljanstva po rođenju u Francuskoj i ponovo uspostavlja „Krivično djelo nezakonitog boravka“.

Zakon policijskim prefekturama daje diskreciono pravo da same regulišu status radnika bez dokumenata u deficitarnim zanimanjima.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je branio zakon, uvjeravajući da je to „štit koji nedostaje“ Francuskoj koja ima 5,1 milion stranaca s legalnim statusom (7,6 odsto stanovništva), pola miliona izbjeglica i između 600.000 i 700.000 ilegalnih imigranata.

Makron je dodao da će zakon omogućiti „bolju integraciju kroz rad“ i „regulisati situaciju za 7.000 do 10.000 ljudi“.

Među potpisnicima kolumne su glumice Žozijan Balasko (Josiane) i Žili Gaje (Julie Gayet), pisci Nikola Matje (Nicolas Mathieu) i Alis Zeniter (Alice) i predstavnice glavnih francuskih sindikata Mariliz Leon (Marylise) (CFDT) i Sofi Bine (Sophie Binet).

„Zbog jedinstva i solidarnosti i protiv beskrajne podjele našeg društva, tražimo od predsjednika Republike da ne potpiše zakon“, piše u kolumni.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.