Besplatna mjesta u Atini koja bi trebalo da posjetite

0

Atina je grad koji nudi sijaset spomenika i znamenitosti za vidjeti, odnosno posjetiti, a koje su izdržale zub vremena.

Međutim, toliko je atrakcija koje treba obići i vidjeti i prava je šteta propustiti nešto. Ipak, u nastavku možete pogledati koje to dragulje ima prijestonica Grčke i koja su to skrivena mjesta koja bi trebalo da posjetite.

Agios Nikolaos

Ovo je napuštena kapela u Vuliagmeniju. Bukvalno „skriveni dragulj“, jer se nalazi na zatamnjenoj lokaciji i sakriven sa očigledne tačke gledišta, tako da prolaznik može lako proći ovo mesto. Postavljanje crkve zasnovano je na činjenici da je Agios Nikolaos zaštitnik mornara, pa je ova kapela podignuta okrenuta ka okeanu, piše „Wander Donna“.

Ne samo da je ova crkva tako čudna i slikovita, već je i pogled na more i grad Vuliagmeni iz kapele takođe spektakularan.

Vizantijski manastir Dafni

Da li znate još neko mjesto u Grčkoj koje je na Unesko-voj listi svetske baštine osim Akropolja? Ako je vaš odgovor „ne“, onda se ovaj manastir takođe može nazvati skrivenim draguljem.

Nalazi se 11 kilometara sjeverozapadno od Atine, ali iako je malo udaljeno od centra grada, vrijedi posjetiti.

Bićete fascinirani freskama, zadivljeni arhitekturom i opčinjeni mozaicima iz vizantijskog doba. Sa druge strane, njegova udaljena lokacija će vas nagraditi mirnom i malom posetom.

Hadrijanov rezervoar

U naselju Kolonaki se može naići na neke interesantne stvari, a jedna od možda najistaknutijih je Hadrijanov rezervoar koji čak i lokalno stanovništvo zanemaruje.

Hadrijanov rezervoar je hidrološko čudo koje je završeno 140. godine nove ere. To je rimska cisterna stara 2000 godina koja je više od hiljadu godina obezbjeđivala potrebe Atinjana za vodom.

Trenutno se nalazi ispod ljetnjeg bioskopa na otvorenom, Cine Dekameni. Nije fizički dostupan, ali je vidljiv kroz tri velika prozorska stakla.

Ovaj rezervoar je ipak daleko najznačajnije inženjersko dostignuće za vrijeme vladavine cara Hadrijana koji je ostavio u Atini nasljeđe sa spomenicima koje je izgradio.

Anafiotika

Nalazi se sjeveroistočno od Akropolja, a kada šetate po ovom mjestu, pomislićete da ste na nekom od grčkih ostrva.

Naizgled ušuškani u osami usred užurbane Plake, ovde dobijate toliko drugačiju atmosferu u poređenju sa drugim djelovima grada.

Dromeas (Trkač)

Ako samo zurite u telefon dok koračate ulicama Atine, možda ste nesvjesno propustili nevjerovatnu skulpturu. Nalazi se na saobraćajnom ostrvu preko puta hotela Hilton.

Nevjerovatan je rad Kostasa Varocosa, a predstavlja staklo naslagano jedno na drugo da bi se ostavio utisak čovjeka koji trči.

Jakaranda drveće

Ako ste u Atini od maja do početka juna, onda ćete imati sreće da vidite kako drveće Jakaranda cvjeta.

Mogu se naći u oblasti oko Zapejon hale, na Pedion tou Areos, duž avenije Singrou, oko Tehnopolisa grada Atine i duž Atinasove ulice.

 

(ona.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.