Odbor Evropskog parlamenta podržao predlog za viznu liberalizaciju za Srbe sa KiM

0

Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove usvojio je nacrt izvještaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a koji je podnio poslanik EP i izvestilac za ukidanje tih viza Matjaž Nemec.

Za izvještaj je glasalo 34 poslanika odbora, sedam je bilo protiv, a 12 je bilo uzdržano.

Kako je rečeno Tanjugu u kabinetu Nemeca, nakon usvajanja nacrta izvještaja u odboru, Evropski parlament bi trebalo da glasa o tom dokumentu na posljednjoj plenarnoj sjednici, koja će biti održana od 22. do 25. aprila u Strazburu.

Nemec je početkom marta izradio nacrt izvještaja o predlogu uredbe EP i Saveta EU o izmjenama i dopunama uredbe za nosioce srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, u kojem je zatražio brzo usvajanje ovog dokumenta u EP bez amandmana i u aktuelnom sazivu.

U tekstu se navodi da bi ukidanje izuzeća iz viznog režima za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, obezbijedilo da cio region Zapadnog Balkana podleže istom viznom režimu.

Izvjestilac je nazvao diskriminacijom to što su srpski građani na KiM, koji su vlasnici pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, „poslednja kategorija lica na Zapadnom Balkanu kojima je potrebna viza“ za EU, bez njihove krivice.

Srbi sa KiM, koji posjeduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.