Mladen Mikijelj

Šimun: Cilj osnaživanje zdravstvenih ustanova na sjeveru i jugu države

0

Danas je u sklopu Kliničko bolničkog centra (KBC) Berane ministar zdravlja dr Vojislav Šimun svečano otvorio novu Angio salu, čime su se stvorili uslovi za razvoj savremene kardiologije na sjeveru države.

“Pored toga, danas je u ovoj zdravstvenoj ustanovi ozvaničen i početak rada Poliklinike sa Službom za fizikalnu medicinu, koja je smještena u novom, u potpunosti rekonstruisanom i savermeno opremljenom objektu u krugu KBC”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ukupna vrijednost pomenutih projekata, kako je nakon svečanog otvaranja i obilaska izjavio ministar Šimun, je oko dva miliona eura, od čega je samo za Angio salu uloženo milion i 100 hiljada eura.

„Otvaranjem Angio sale KBC Berane praktično postaje centar za hemodinamsku obradu kardiovaskularnih pacijenata, što je posebno značajno ako znamo da su upravo kardiovaskularne bolesti primarne po morbiditetu i mortalitetu u Crnoj Gori. Na ovaj način pored dostupnosti imamo i jednu kvalitetnu zdravstvnu uslugu koja je do sada bila dostupna samo u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG)“, kazao je ministar Šimun.

On je naglasio da se upravo na ovaj način jačaju regionalni zdravstveni centri, kao i da KBC Berane, osim forme, sada sa ovakvim sadržajima polako dobija i suštinu.

„Ministarstvo zdravlja, u tendenciji da obezbijedi pristupačnu, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima Crne Gore i ubuduće će podržavati ovakve projekte i nastojati da dodatno osnaži zdravstvene ustanove, kako na sjeveru tako i u južnoj regiji“, rekao je ministar, naglašavajući da se na taj način vrši decentralizaciju, ali i balansiranje u pružanju zdravstvenih usluga po regijama.

U medicinskom dijelu programa rada angio sale u Beranama, prema njegovim riječima, izuzetnu podršku pružiće interventni radiolozi i kardiolozi iz KCCG, ali će se paraleno raditi na tome da KBC Berane razvije i osamostali svoj kadar za sprovođenje ovih procedura u daljem periodu.

Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Govoreći o projektu Poliklnike, ministar Šimn je kazao da je riječ o projektu vrijednom oko 900 hiljada eura i da je KBC Berane dobio lijep i dobro strukturiran objekat u kojem su smještene specijalističke ambulante, ali i uređen i opremljen prostor za Službu za fizikalnu medicinu.

„Zajedničkim snagama radimo na obezbjeđivanju kvalitetne, dostupne zdravstvene usluge za sve naše građane, a posebno je to važno za građane sjeverne regije gdje kreiramo novu vrijednost za sve okolne opštine i njihove žitelje“, poručio je dr Šimun.

Direktor KBC Berane dr Milorad Magdelinić naveo je da će se u novoj Angio sali zbrinjavati pacijenti sa kardiološkim problemima iz svih sjevernih crnogorskih opština. Otvaranjem Agio sale, kako je kazao, dobiće se pravovremena, stručna, savremena medicinska pomoć u zbrinjavanju ovog tipa bolesnika, dok će u Poliklinici biti smještene sve internističke ambulante i ovaj vid zdravstvenih usluga pružati u mnogo ljepšem ambijentu za pacijente nego ranije. U ovom objektu, prema njegovim riječima, nalaze se i nove savremene prostorije za fizikalnu medicinu, a u planu je da kasnije prošire kapaciteti ove službe.

„Kvalitet zdravstvene zaštite ogleda se u pružanju zdravstvenih usluga. A da bi se poboljšao kvalitet zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga potrebno je ulagati u kadar, opremu i prostor i infrastrukturu. Danas smo svjedoci da država baš to radi u Beranama, gdje je uloženo dosta sredstava za savremenu opremu i infrastrukturu. Nama predstoji da povećamo broj stručnog kadra i omogućimo njihovo ustavršavanje“, naveo je dr Magdelinić.

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović, rekao je da je danas istorijski dan za Berane.

„Svi ovi projekti su značajni na svoj način, ali posebno Angio sala koja znači iskorak u pružanju zdravstvene zaštite našim građanima, ali i cijelom sjeveru, jer će se sigurno smanjiti neželjene posljedice koje mogu nastati tokom transporta do Podgorice. Osim dostupnije zdravstvene zaštite za ovdašnje stanovništvo ove nove procedure značiće i zadržavanje medicinskog kadra i ljekara i medicinskih sestara, a s obzirom na dugu tradiciju ove zdravstvene ustanove, siguran sam da će KBC Berane u nekom skorijem vremenu postati i repspektabilan zdravstveni centar i kao takav značiti puno za naš grad“, kazao je Todorović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.