Odalović: Trećina nestalih na području bivše SFRJ su Srbi

0

Predsjednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da je tri četvrtine osoba nestalih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji pronađeno, ali da se još traga za njih 9.767, od čega su trećina Srbi.

Na konferenciji za novinare povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, koju je organizovala Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, Odalović je rekao da porodice nestalih znaju da je još oko 4.000 neidentifikovanih tela u mrtvačnicama širom bivše SFRJ.

„I niko ne zna čija su. A mi tražimo 9.767 nestalih lica. Ako bi svi oni bili iz sukoba, bilo bi riješeno skoro polovina slučajeva. Ali institucije ne funkcionišu“, rekao je Odalović.

Podsjetio je da su nestali na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine i na prostoru Kosova i Metohije i da su tamo grobnice, mrtvačnice i arhive, a da oni često pokušavaju da prebace odgovornost na Srbiju.

„Tamo su nadležna tijela koja se bave istragama, tamo su nadležna tijela koja procesuiraju, tamo su instituti i sve ono što bi trebalo da da neki odgovor“, poručio je Odalović.

Istakao je da su okruženje i atmosfera u njemu zaista takvi da srpske žrtve nisu tema i zločini nad Srbima se nisu desili, te da nema volje za rešavanje tog pitanja i da je to najstrašnije u svemu.

Kako je istakao, trećina nestalih na području bivše SFRJ su Srbi.

On je zapitao koliko se tijela nalazi u mrtvačnicama u BiH i da li uopšte znamo gdje su sve sahranjeni Srbi u Sarajevu i Tuzli.

„Ne možemo da se pomirimo s time da je odnos prema srpskim žrtvama takav. Ćuti se. Samo se koriste događaji da se Srbi označe da su zločinci, da su oni krivi, da su oni uradili ovo, da su oni uradili ono“, rekao je Odalović.

Što se Srbije tiče, istakao je da naša zemlja u vezi sa tim nema ni jedan problem.

„Ako bilo ko, sa bilo kog prostora, uputi zahtjev na institucije koje se bave traženjem nestalih lica, da izvršimo sve pretrage na nekom dijelu teritorije Srbije, mi ćemo to uraditi“, rekao je Odalović.

On je apelovao na sve na prostoru bivše SFRJ da se ne bave politikom već da je problem nestalih lica civilizacijsko i humanitarno pitanje.

„Kada bi se vratilo to na to, onda bismo mi imali mnogo više šta da vam kažemo i o istini, i o pravdi, i o svemu onome što vas tišti, ali i sada vas najviše tišti da ne postoji informacija šta je sa vašim najmilijim“, poručio je Odalović predstavnicima udruženja nestalih i kidnapovanih.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.