O’Brajan: Ukoliko Priština želi da bude član međunarodnih organizacija, mora da ispuni ono što se od nje traži, pa i da osnuje ZSO

0

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan izjavio je da Priština, ukoliko želi da postane članica međunarodnih organizacija, mora da ispuni ono što se od nje traži, između ostalog i da osnuje Zajednicu srpskih opština.

O’Brajan je na onlajn konferenciji za novinare rekao i da je odluka o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, trebalo odavno da bude sprovedena.

„Voljeli bismo da nije trebalo toliko vremena da se to dogodi, jer se tu radi i o zaštiti istorije Kosova i zajednice koja živi na Kosovu“, rekao je O’Brajan.

O’Brajan je o Zajednici srpskih opština rekao da je dogovoreno da se ide dalje sa tim.

„To je ključni element da Priština dobije ono što kaže da želi, a to je članstvo u međunarodnom tijelu. I zato moraju samo da idu napred i to urade. To su teške odluke koje vlade moraju da donesu. I mi ćemo ih podržati dok donose teške odluke potrebne da bi se pridružili evropskim i međunarodnim zajednicama“, rekao je on.

Kada se radi o uredbi takozvane Centralne banke Kosova o dinaru, O’Brajan je rekao da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak iznio niz vrlo konkretnih ideja, a da on lično smatra da je osnovno da se ne dozvoli da građani budu u teškom položaju.

„A vidimo na sjeveru Kosova da je mnogim pojedincima veoma teško da kupe stvari koje su im potrebne za svakodnevni život. Gabrijel Eskobar je upravo tamo dobrim dijelom putovao da se uvjeri u situaciju. I ono sa čime smo se vratili je osjećaj da se ova uredba sprovodi na način koji otežava građanima Kosova svakodnevni život. To nije kompetentna ili efikasna vlada. Željeli bismo da se ova uredba sada revidira, primijeni na način koji omogućava ljudima da plaćaju robu koja im je potrebna u svakodnevnom životu“, kazao je on.

O’Brajan je naveo i da smatra da je budućnost cijelog regiona u EU, kao i da je svestan da su se sve zemlje Zapadnog Balkana složile da žele da budu dio evropske zajednice.

Istakao je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio jasan kada je rekao da budućnost Srbije vidi u Evropi, počevši od jedinstvenog tržišta i da je jasno stavio do znanja da razumije da to sa sobom nosi potrebu za određenim reformama, prenio je Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.