Mladen Mikijelj

NVO Prima: Vijeće Apelacionog suda osudilo djevojčicu da nije vrijedna da joj zakon države pruži zaštitu

0

Nevladina organizacija Prima saopštila je da je smanjenje kazne B.B. osuđenom za višestruko silovanje petnaestogodišnjakinje, razlog zašto žrtve silovanja nemaju povjerenje u institucije.

Vijeće Apelacionog suda Crne Gore, koje čine sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol, smanjilo je kaznu sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B. B. On je od januara do juna 2020. godine, upotrebom sile i prijetnje silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

„Da pravo i pravičnost ne idu ruku pod ruku, još jednom smo, nažalost, imali priliku da se uvjerimo u postupanju Vijeća Apelacionog suda…“, rekli su iz NVO Prima.

Pitaju koja je to olakšavajuća okolnost, ukoliko uopšte postoji, u krivičnom djelu silovanja maloljetnice, koja je opredijelila ovo Vijeće na ovako ponižavajuću odluku.

„Da li su se prilikom odlučivanja rukovodili osnovnim postulatom zakona da se na sudu uvijek odlučuje u najboljem interesu djeteta? Da li su svjesni da su ovakvom odlukom zapravo osudili maloljetnu djevojčicu da nije vrijedna da joj zakon države Crne Gore pruži zaštitu i moralnu satisfakciju? Pravda je slijepa, ali bi morala ostati svjesna da zbog ove i ovakvih odluka žrtve silovanja nemaju povjerenja u institucije, da će u najdubljoj tišini i najskrivenijem kutku svog bića uporno tražiti gdje su to pogriješile pa su “zaslužile” da njihov silovatelj bude mnogostruko više shvaćen, opravdan, zaštićen i amnestiran i da će im svakodnevna misao biti samopovređivanje i suicid a ne odluka da preživljeno nasilje prijave nadležnim instancama. Naše organizacije vjeruju žrtvama silovanja“, rekli su iz NVO Prima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.